Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Vlaams glasvezelnetwerk

Langs onze gewest- en autosnelwegen staan heel wat installaties opgesteld die met elkaar of met centrale systemen en toepassingen moeten kunnen communiceren. Daarom heeft het Agentschap Wegen en Verkeer een uitgebreid koper- en glasvezelnetwerk aangelegd. Het Vlaams glasvezelnetwerk spreidt zich uit over ruim 2500 kilometer langs gewestwegen, autowegen, waterwegen, waterlopen, havens en regionale luchthavens. Ook de sites van de Vlaamse administratie zijn aangesloten. Hierdoor heeft het glasvezelnetwerk ook vertakkingen gekregen in grote steden als Hasselt, Antwerpen, Gent, Oostende, Brussel, Leuven en Brugge.

Glasvezelnetwerk

Een overzicht van de belangrijkste trajecten.

Na verschillende uitbreidingen, en met de hulp van een transparante communicatielaag die gebruik maakt van het glasvezelnetwerk, is dit glasvezelnetwerk de ruggengraat van de Vlaamse administratie geworden. Het wordt ontwikkeld, beheerd en uitgebaat door het Agentschap Wegen en Verkeer, afdeling Verkeer, Wegsystemen en Telematica.

Het transportnetwerk van AWV

Voor het transport van data over dergelijke grote afstanden is een transportsysteem noodzakelijk dat zowel efficiĆ«nt als betrouwbaar is. Het transportnetwerk van AWV staat in voor het betrouwbare datatransport over het fysieke netwerk van de Vlaamse Overheid. Dit in de eerste plaats voor de diensten van de Vlaamse Overheid, maar ook voor andere publieke instellingen als lokale besturen, andere overheden en scholen. De netwerktransportdiensten kunnen rechtstreeks bij AWV worden afgenomen. Voor meer informatie rond het afnemen van transportdiensten over het Vlaamse glasvezelnetwerk kan contact opgenomen worden met AWV via netwerkdiensten@belfla.be

Voor meer geavanceerde netwerkdiensten kan u bovendien beroep doen op een samenwerking tussen AWV en het Facilitair Bedrijf. Het volledig dienstenaanbod van deze samenwerking kan u hier terugvinden.   

 

Vragen/interesse

Telefoon
+32 3/443 63 70 (tussen 9.00 en 17.30 uur)
E-mail

Indien geen antwoord, neem contact op met het secretariaat Verkeer, Wegsystemen en Telematica +32 2/553 79 02

Technische problemen

Telefoon
+32 9/267 88 81 (Alle dagen 24 op 24 uur)
E-mail

Indien geen antwoord, contacteer:
Wachtnummer Verkeerscentrum Technische Controlezaal: +32 3/443 63 31
vtc.meldingen@vlaanderen.be

Maak als publieke instelling gebruik van onze betrouwbare glasvezelverbindingen en netwerkdiensten.

  • Elimineer de afstand tussen uw sites
  • Vereenvoudig uw administratie
  • Vertrouw op de snelste en veiligste verbinding

Ontdek alle voordelen