Overslaan en naar de inhoud gaan

Het IP-telematicanetwerk van AWV

Langs onze gewest- en autosnelwegen staan heel wat installaties opgesteld die met elkaar of met centrale systemen en toepassingen moeten kunnen communiceren. Vaak is dat voor het bewaken en/of bedienen van deze installaties. Vanuit die behoefte is door de afdeling Verkeer, Wegsystemen en Telematica een IP-telematicanetwerk uitgebouwd.

Het IP-telematicanetwerk kan voor de backbone rekenen op het eigen glasvezel- en transportnetwerk van AWV, als de meest betrouwbare en performante oplossing. Dat kan ook voor de eindconnectie ingezet worden. Maar niet alle toepassingen hebben deze hoge betrouwbaarheid of bandbreedte nodig. Daarom maakt het IP-telematicanetwerk voor klantconnecties evenzeer gebruik van draadloze oplossingen via de providers die gekozen werden door het Facilitair Bedrijf voor hun telecommunicatiecontract voor vaste en mobiele telefonie. Daarmee realiseren we overal oplossingen zoals een beveiligde "tunnel" over internet, of een samenwerking voor MATMA (MAchine-To-MAchine) connectie. 

Het eigen glasvezelnetwerk spreidt zich uit over ruim 2500 kilometer langs gewestwegen, autowegen, waterwegen, waterlopen, havens en regionale luchthavens. Ook de sites van de Vlaamse administratie zijn aangesloten. Hierdoor heeft het glasvezelnetwerk ook vertakkingen gekregen in grote steden als Hasselt, Antwerpen, Gent, Oostende, Brussel, Leuven en Brugge. Na verschillende uitbreidingen, en met de hulp van een transparante communicatielaag die gebruik maakt van het glasvezelnetwerk, is dit glasvezelnetwerk de ruggengraat van de Vlaamse administratie geworden. Het wordt ontwikkeld, beheerd en uitgebaat door de pijler Netwerk van de afdeling Verkeer, Wegsystemen en Telematica.   

Maarten Lauwers

“Telematica biedt ons een kwalitatief en veilig netwerk aan, met een goede service. Ik kan er op rekenen dat de installaties bereikbaar zijn. Dit neemt me heel wat zorgen uit handen.” 

- Teamverantwoordelijke Elektromechanica, Vlaamse Milieumaatschappij

IP-telematicanetwerk - diagram

Dienstenaanbod ip-telematicanetwerk van AWV

Wij bieden een Telematica IP-netwerk aan, een netwerk dat specifiek uitgebouwd is om technische toepassingen te laten communiceren.

 • We bieden 24/7 netwerkondersteuning en monitoring aan via onze netwerkbeheerder met scherpe SLA’s. Wij streven naar minimaal 98% netwerkbeschikbaarheid en behalen dit. Er is tevens een helpdesk 24/7 ter beschikking.
 • De beveiliging van uw applicaties staat bij ons centraal. De beveiligingsstrategie splitst zich op in verschillende delen:
  • Enerzijds wordt de toegang tot het Telematica netwerk streng beveiligd. Als gebruikers toegang willen tot het netwerk zullen ze een SSL VPN aanvraag moeten indienen. De gebruiker krijgt enkel toegang tot de IP-adressen van de applicatie die ze willen bereiken, niet tot de rest van het netwerk. De toegang wordt enkel gegeven na akkoord van de applicatiebeheerder. Jaarlijks worden de toegangen geëvalueerd.
  • Anderzijds proberen we de impact van malware of aanvallen op het netwerk te minimaliseren, als ze ooit toch doorheen de mazen van het net zouden glippen. Dat gebeurt door alle applicatie VLANs te segmenteren en enkel communicatie tussen apparaten en servers toe te laten die effectief met elkaar moeten communiceren. Zo is uw apparatuur beschermd tegen problemen bij andere installaties op het netwerk. De servers in de datacenters zijn nog eens extra beveiligd, zij worden afgeschermd van de rest van het netwerk via een datacenter firewall.
  • Vanzelfsprekend bezitten de firewalls op het netwerk ook de laatste Intrusion Detection en Prevention programma's. Het netwerk bevat ook verschillende andere security oplossingen zoals o.a. network access control, network detection & response, vulnerability management, antivirus, etc.
  • De apparatuur in de datacenters en de regionale knooppunten is fysiek beveiligd. Op deze apparatuur zijn bovendien de poorten beveiligd tegen niet-geautoriseerde toegang. 
 • De aansluiting op het netwerk kan zowel verlopen via rechtstreekse fiber of koper aansluitingen als via 4G, DSL, ...
 • Aanvullend op de basis communicatiedienst en de beveiligingsmaatregelen bieden wij nog volgende specifieke netwerkdiensten:
  • Een Telematica-internet dienst: Wij bieden een betrouwbare internet-aansluiting met hoge bandbreedtes. De grote beschikbaarheid wordt gegarandeerd doordat er steeds internet wordt aangeboden via 2 verschillende en fysiek gescheiden internetproviders. Bij onbeschikbaarheid van 1 van de providers zorgen de load-balancers voor een snelle omschakeling naar de andere provider.
  • Een DHCP server. DHCP is het Dynamic Host Configuration Protocol. Dit wordt gebruikt voor het dynamisch toewijzen van IP-adressen aan apparatuur.
  • DHCP relay. Dit is de mogelijkheid om DHCP diensten aan te bieden waarbij de DHCP server zich in een ander netwerk bevindt.
  • Een NTP server. NTP staat voor Network Time Protocol. Deze server zorgt ervoor dat alle apparatuur binnen het netwerk dezelfde timestamps ontvangt en dus kan synchroniseren.
  • Een DNS server. DNS staat voor Domain Name Service. Deze service laat toe om te werken met hostnames zoals ‘www.wegenenverkeer.be’ in plaats van IP-adressen. Het gebruik van een eigen DNS is ook toegestaan. De DNS server maakt gebruik van DNS filtering om gekende kwaadaardige websites te blokkeren.
  • IPSec Site-to-site VPN verbindingen. Deze service laat toe dat er een permanente beveiligde verbinding van het netwerk van de klant naar het ip-telematica netwerk is.
  • SSL VPN-toegang met token authenticatie. Wij bieden de mogelijkheid aan klanten om ook van thuis uit het Telematica netwerk te bereiken via het opzetten van een persoonlijke beveiligde VPN tunnel.
  • DMZ voor publiek toegankelijke servers. Een ‘DeMilitarized Zone’ is een aparte zone waar servers in geplaatst worden die vanop het internet bereikbaar moeten zijn. Het doel is ervoor te zorgen dat er nooit verbinding van het internet naar het beschermde netwerk plaatsvindt, enkel naar de DMZ.
  • E-mail relay. Telematica bezit zijn eigen mailservers die u kan gebruiken.
  • Monitoring van toepassingsapparatuur.
  • Toegang tot het Burotica netwerk, het administratieve netwerk van de Vlaamse overheid.
  • De mogelijkheid om certificaten uit te reiken waardoor de websites die u host op Telematica vertrouwd worden door web browsers.
  • Een eigen Active Directory omgeving voor het gebruikersbeheer
  • De mogelijkheid om je eigen SSL certificaten te genereren dankzij onze interne Private Key Infrastructure

Heb je een nieuwe installatie in het vooruitzicht? Klop dan eerst eens aan bij de collega’s Netwerk en Telematica. Samen met jullie zoeken we naar de meest kosten-efficiënte oplossing.

Je kan ons hiervoor contacteren via: telematicadiensten@belfla.be of op het nummer 03/443 62 88.

Waarom het ip-telematicanetwerk van AWV interessant is voor u

Veiligheid, integriteit en betrouwbaarheid op de eerste plaats

Het ip-telematicanetwerk wordt volledig beheerd door de pijler Netwerk en Telematica van het agentschap Wegen en Verkeer. Alle toepassingen opereren binnen een beveiligde omgeving, die afgeschermd is met firewalls, waarmee we u volledig beveiligde verbindingen van buitenaf kunnen aanbieden. De telematicatoepassingen die het agentschap aanstuurt langs deze trajecten hebben naast veiligheid ook vaak heel hoge eisen op vlak van betrouwbaarheid. Die kunnen gegarandeerd worden dankzij zeer scherpe SLA’s met de aannemers met 24/24u monitoring en snelle interventietijden. 

Veiligheid

 

Oplossing op maat

Wij zoeken samen met u de beste oplossing voor uw netwerk. U bepaalt daarbij zelf uit ons aanbod welke diensten u wenst af te nemen. Afhankelijk van uw situaties zijn verschillende vormen van redundantie en beveiligingsniveau’s mogelijk en kan u bij ons terecht voor zowel zeer lage tot zeer hoge bandbreedtes.

Oplossingen op maat

Gedetailleerde offerte

Uw aanvraag leidt steeds tot een gedetailleerde offerte. Deze offerte is opgebouwd volgens de posten en prijzen van het raamcontract, dat binnen het team NET wordt beheerd:

 • Dit bespaart u tijd - u hoeft de markt niet opnieuw te bevragen
 • De prijzen zijn marktconform, de voorgestelde materialen en dienstverlening zijn van een hoog niveau - als gevolg van de aanbesteding en gestelde kwaliteitseisen
 • Inclusief projectopvolging - team NET en aannemer
Gedetailleerde offerte

 

Vereenvoudig uw administratie

De pijler Netwerk en Telematica voorziet een raamcontract dat om de 4 jaar heraanbesteed wordt. U kunt als klant gebruik maken van dit raamcontract, waardoor u zelf vrijgesteld wordt van het uitschrijven van aanbestedingen en de administratie rond het beheer van contracten.

Vereenvoudig

Schaalvoordelen voor alle gebruikers

We beschikken over een performante backbone om alle toepassingen van connectiviteit te voorzien. Er bestaan reeds meer dan 1900 locaties, waar zeer goedkoop kan gekoppeld worden aan bestaande switchen.

Schaalvoordeel

 

Uitgebreid dienstenportfolio

Het ip-telematicanetwerk van AWV biedt een uitgebreid dienstenpakket aan zoals elders op de website beschreven staat. De connectiviteit kan zowel via vaste aansluitingen als draadloos gegarandeerd worden.

Dienstenportfolio

Overal de beste oplossing

Via ons eigen glasvezelnetwerk en overeenkomsten met providers kunnen we overal connectiviteit bieden. Het onderliggende Vlaamse glasvezelnetwerk bestaat uit ongeveer 2500 km glasvezeltrajecten van Oostende tot Hasselt en van Brussel tot de Noorderkempen. Voor oplossingen als DSL of 4G maken we gebruik van het raamcontract van Het Facilitair Bedrijf om de beste prijs/kwaliteit te kunnen aanbieden. Daarnaast kunnen we u ook verbinden met een aantal van de grootste Belgische datacenters.

Overal de beste oplossing

Vragen/interesse

Telefoon
+32 3/443 62 88 (Tussen 9.00 en 17.30 uur)
Website

Indien geen antwoord, neem contact op met het secretariaat Verkeer, Wegsystemen en Telematica: +32 2/553 79 02

Technische problemen

Telefoon
+32 9/267 88 82 (Alle dagen 24 op 24 uur)
E-mail

Indien geen antwoord, contacteer
Wachtnummer Verkeerscentrum Technische Controlezaal: +32 3/443 63 31
vtc.meldingen@vlaanderen.be