De Vlaamse Tunnelrichtlijn beschrijft de ontwerpregels en -richtlijnen voor alle bestaande en toekomstige wegtunnels die bestemd zijn voor gemotoriseerd wegvervoer met gescheiden eenrichtingsverkeer, zowel op het autosnelwegen- als het gewestwegennet.
Deze richtlijnen zorgen voor uniforme ontwerpprincipes om een voldoende hoog veiligheidsniveau te garanderen voor alle tunnels.
De Vlaamse Tunnelrichtlijn is niet van toepassing op overkappingen (minder dan 100 meter), korte omsloten constructies (minder dan 250 meter) en 'tunnelachtige objecten', zoals verdiepte wegen en gedeeltelijk gesloten constructies.
Structuur en inhoud
De Vlaamse Tunnelrichtlijn is een levend document dat ontwerpregels en -richtlijnen voor tunnels bevat. De samenstelling ervan is nog in ontwikkeling; documenten en hoofdstukken zullen stelselmatig worden toegevoegd en bijgewerkt.
Het document bestaat uit vier delen, elk onderverdeeld in verschillende subhoofdstukken. Hieronder volgt een overzicht van alle hoofdstukken, waarbij de reeds gepubliceerde hoofdstukken voorzien zijn van een hyperlink.
- Deel I: Uitgangspunten en omkadering
- Omkadering
- Tunnelveiligheidsconcept
- Leidraad haalbaarheids- en alternatievenonderzoek
- Classificatie, ADR-tunnelcategorisering en criticaliteit
- Standaarduitrustingen
- Deel II: Risicoanalysemethodiek
- Risicoanalyse QRA-tunnels 2.0
- Deel III: Functionele eisen
- B100 - Tunnelkokers
- B200 - Toeritten
- B300 - Gebouwen
- B400 - Tunneluitrustingen
- B500 & C350 - Vloeistofopvang- en afvoer
- C100 - Energievoorzieningen
- C200 - Verlichting
- C301 - Tunnelventilatie
- C302 - Luchtkwaliteitsensoren
- C303 - Overdrukventilatie
- C400 - Verkeer
- C500 - Brandbestrijding
- C600 - Communicatie
- C700 - Gebouwinstallaties
- C800 - Bewaking, Bediening en Besturing
- Deel IV: Beheerorganisatie
- Veiligheidsdocumentatie
- Opleiden, Trainen, Oefenen (OTO)
- Onderhoud
Er wordt ook een spreadsheet ter beschikking gesteld met een overzicht van alle functionele eisen. Deze eisen mogen niet zonder hun context in het desbetreffende hoofdstuk geïnterpreteerd worden.
Opmerkingen en vragen
Feedback en vragen kunnen via e-mail worden doorgestuurd naar team Tunnelveiligheid van de afdeling Expertisecentrum van het Agentschap Wegen en Verkeer via het e-mailadres teamtunnelveiligheid.ec@mow.vlaanderen.be onder vermelding van 'Vlaamse Tunnelrichtlijn'.
Meer ontwerprichtlijnen
Het ontwerpen van weginfrastructuur vraagt een uitgebreide kennis en expertise. Ontwerpers kunnen daarom terugvallen op de ontwerprichtlijnen van het Agentschap Wegen en Verkeer.