Overslaan en naar de inhoud gaan

Vergevingsgezinde wegen

Vademecum vergevingsgezinde wegen (VVW) deel gemotoriseerd verkeer.

Een vergevingsgezinde weg is een weg ontworpen met een specifieke klemtoon op het voorkomen en inperken van schade aan mensen en goederen bij ongevallen.

Het vademecum behandelt onder andere volgende onderwerpen:

  • Basisprincipes energie en krachten
  • Inschatten van risico`s
  • Veiligheidsstroken
  • Stopstroken en redresseerstroken
  • Omgaan met obstakels en afschermende constructies

Ontdek alles in het "Vademecum Vergevingsgezinde Wegen (VVW) deel gemotoriseerd verkeer".

Vademecum vergevingsgezinde wegen (VVW) deel kwetsbare weggebruikers.

Naast een goed basisontwerp streeft de Vlaamse overheid om de infrastructuur voor voetgangers en fietsers ook vergevingsgezind in te richten, net zoals dat voor gemotoriseerd verkeer het geval is. Vergevingsgezinde infrastructuur voor kwetsbare weggebruikers is zelfverklarend en veilig waardoor fouten zo veel mogelijk worden vermeden. Daarnaast houdt een vergevingsgezind ontwerp er rekening mee dat voetgangers en fietsers uit koers kunnen raken of in onveilige situaties terecht kunnen komen door stuurfouten, misstappen, balansproblemen of onverwachte situaties. Daarom biedt een vergevingsgezind ontwerp voldoende mogelijkheden in tijd en ruimte om eventuele fouten te corrigeren om een ongeval te voorkomen. In tweede instantie moet vergevingsgezinde infrastructuur de impact van fouten, als die toch tot een ongeval zouden leiden, maximaal beperken. Het doel van het Vademecum vergevingsgezinde wegen (VVW) deel kwetsbare weggebruikers is tonen hoe vergevingsgezinde elementen ingebouwd kunnen worden in een goed ontwerp van infrastructuur voor voetgangers en fietsers. Ook wordt aangegeven hoe in plannen en in bestaande situaties de vergevingsgezindheid kan worden verbeterd en welke quick wins mogelijk zijn. Het gaat vaak om kleine, gemakkelijk inpasbare elementen die een groot verschil kunnen maken voor de kwetsbare weggebruikers.

Het VVW deel kwetsbare weggebruikers werd in 2020 voor de eerste keer uitgegeven met de inbreng van een uitgebreide werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van het AWV, het departement Mobiliteit en Openbare Werken, de Vlaamse Waterweg, Fietsberaad Vlaanderen, het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid en Universal Design, de Vereniging van de Vlaamse Provincies (VVP), de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW), de Fietsersbond, de Voetgangersbeweging en Vias Institute. In 2024 onderging dit VVW een herziening vanwege voornamelijk inconsistenties met het vernieuwde Vademecum fietsvoorzieningen en op basis van de ontvangen feedback.

Het ontwerpen van weginfrastructuur vraagt een uitgebreide kennis en expertise. Ontwerpers kunnen daarom terugvallen op de ontwerprichtlijnen van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Ontdek alle ontwerprichtlijnen