Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlotter en veiliger verkeer door aanpassingen aan verkeerslichten Werchter brug

Vlotter en veiliger verkeer door aanpassingen aan verkeerslichten Werchter brug

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Weg

N229
N21

Wat en waarom?

Aanpassingen verkeerslichten Werchter brug

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert aanpassingen uit aan de verkeerslichten op het kruispunt van de Haachtsesteenweg (N21) met de Provinciebaan (N229) en Hanewijk. De wachtrijen op de Nieuwebaan werden steeds langer en veroorzaakten op hun beurt meer sluipverkeer in de dorpskern van Werchter. De verkeersregeling aan het kruispunt wordt daarom aangepast aan de hand van het actieplan Verkeerslichten van Wegen en Verkeer.

Extra detectielussen verbeteren doorstroom verkeer

Er worden extra detectielussen aangebracht in het wegdek, op elke tak van het kruispunt. Deze detectielussen registreren het aanschuivende verkeer en passen de groentijden van de verkeerslichten aan aan de actuele verkeersdrukte. Zo worden de groentijden ingekort bij weinig verkeer en worden ze verlengd bij veel verkeer. Zo krijgt de rijrichting met het meeste verkeer langer groen licht en verbetert de doorstroom van het verkeer ter hoogte van het kruispunt.

Conflictvrij oversteken voor fietsers en voetgangers

Daarnaast worden de oversteken voor fietsers en voetgangers in de toekomst bediend door drukknoppen. Wanneer fietsers en voetgangers oversteken op Hanewijk en de Provinciebaan kunnen zij ook conflictvrij oversteken. Dat wil zeggen dat ze groen licht krijgen zonder dat het afslaande verkeer op dat moment ook groen licht heeft. Dat verbetert de veiligheid voor deze weggebruikers.

Ter hoogte van de tak van het kruispunt aan Hanewijk wordt een extra oranje knipperlicht voor fietsers geplaatst. Dat licht laat hen toe om rechtsaf te rijden bij een rood licht. Indien nodig, moeten zij wel voorrang verlenen aan andere weggebruikers.

Bovenaanzicht kruispunt Haachtsesteenweg (N21) x Provinciebaan (N229) in Rotselaar

Timing en impact?

Nieuwe lichtenregeling vanaf 21 oktober

De aanpassingen aan deze verkeerslichten worden uitgevoerd tussen 21 september en 15 oktober.

De nieuwe verkeerslichtenregeling wordt in dienst genomen vanaf woensdag 21 oktober. Deze datum werd eerst afgestemd met de lokale politie.