Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervanging brug Wijnegemsteenweg over E313 in Wommelgem

Vervanging brug Wijnegemsteenweg over E313 in Wommelgem

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

E313

De brug van de Wijnegemsteenweg over de E313 in Wommelgem is sinds begin 2020 permanent afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Die beslissing werd genomen na grondige inspecties en metingen door het Agentschap Wegen en Verkeer en het departement Mobiliteit en Openbare Werken. De brug kon zolang wel nog gebruikt worden door voetgangers en fietsers. In 2022 zal AWV de oude brug afbreken en vervangen door een nieuwe brug. 

Wat en waarom?

Brug Wijnegemsteenweg afgesloten sinds januari 2020

De brug van de Wijnegemsteenweg is een brug die dateert uit 1957 en die al lange tijd aan vervanging toe is. De plannen voor een nieuwe brug zijn intussen ver gevorderd en de uitvoering is gepland in 2022.

In afwachting hiervan werd de brug in januari 2020 afgesloten voor het gemotoriseerde verkeer, nadat enkele weken eerder betonstukken op de snelweg terecht gekomen waren. De brug bleef wel open voor fietsers en voetgangers, zodat zij nog op een veilige manier de snelweg kunnen kruisen.

Lees meer over de voorgeschiedenis.

E313 Brug Wijnegemsesteenweg Wommelgem

Beeld: © Google Street View

Bouw nieuwe driedelige brug over de E313 in 2022

AWV deed de voorbije jaren de nodige voorbereiding en studiewerk voor de bouw van een nieuwe brug. De plannen houden onder meer ook rekening met een eventuele verbreding van de E313 en extra ruimte onder de brug voor een nieuw fietspad in de toekomst.

Op de plaats van de bestaande brug bouwen we een volledig nieuwe brug, die uit drie delen zal bestaan: een centrale wegbrug voor het gemotoriseerde verkeer en twee fietsbruggen. Op de wegbrug zijn twee rijstroken voorzien, één in elke richting.  De westelijke fietsbrug (rijrichting Wommelgem) krijgt een breed enkelrichtingsfietspad van 2 meter breed. Op de oostelijke fietsbrug (rijrichting Wijnegem) leggen we een fietspad van 2 meter breed en een apart voetpad van ca. 1m50.

Brug Wommelgem Dwarsprofiel

Dwarsprofiel van de nieuwe brug over de E313

Samen met de nieuwe brug vernieuwen we ook de Wijnegemsteenweg vanaf de rotonde Uilenbaan-Oelegemsteenweg (zijde Wijnegem) tot en met het kruispunt met Koralenhoeve (zijde Wommelgem). Op de brughellingen zijn de fietspaden gescheiden van de rijweg door een groenstrook en betonnen afscheiding.

E313 Brug Wommelgem ontwerp

Bovenaanzicht van de Wijnegemsteenweg

Timing

Planning van de werken

Voorbereidende werken langs de E313

vanaf 21 februari 2022 (AFGEROND)
Afbraak oude brug nacht van 19 op 20 maart 2022  (AFGEROND)
Bouw middenpijler E313 paasvakantie 2022 (AFGEROND)
Bouw brug en aanloophellingen 18 april – eind 2022
Kruispunt Koralenhoeve 2 mei - 10 juni 2022 (AFGEROND)
Openstelling nieuwe brug voor alle verkeer begin 2023

Meer informatie over de planning leest u bij Timing en fasering.

Verkeerssituatie tijdens de werken

Een brug over een snelweg bouwen heeft onvermijdelijk een impact op het verkeer. Om de hinder zo beperkt mogelijk te houden, zijn er strikte regels opgelegd aan de aannemer over inname van rijstroken op de E313. Dit kan enkel tijdens de avond- en nachturen en schoolvakanties. Zo blijft de E313 maximaal toegankelijk tijdens de werken.

Meer info over de verkeersmaatregelen en de hinder op de E313 vindt u onder Actuele hinder.

Omleiding voor fietsers vanaf afbraak brug

Fietsers en voetgangers konden tot begin maart 2022 nog over de brug passeren om de E313 te kruisen.  Tot begin 2023 moeten fietsers en voetgangers een omleiding volgen en kunnen ze de E313 tot het einde van de werken enkel kruisen via de naastgelegen brug van de Doornaardstraat.

Vragen? Contacteer ons

Contact
Wegen en Verkeer Antwerpen

Contactformulier