Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervanging brug Wijnegemsteenweg over E313 in Wommelgem

Vervanging brug Wijnegemsteenweg over E313 in Wommelgem

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

E313

Op 10 januari 2024 werd de nieuwe brug officieel geopend door Kathy Vandenmeersschaut, administrateur-generaal van het Agentschap Wegen en Verkeer. De zesdejaars leerlingen van basisschool Het Oogappeltje kregen de primeur om de fietsbruggen in te fietsen. Voor sommige kinderen is dit de vaste route van en naar school en drie van hen knipten mee het lintje.

Bekijk de sfeerbeelden onder 'werf in beeld’, waar u trouwens ook foto's vindt van een paar belangrijke mijlpalen tijdens de bouw van de nieuwe brug.

Wat en waarom?

Brug van de Wijnegemsteenweg

De oude brug van de Wijnegemsteenweg dateert van 1957 en werd begin 2020 afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Na inspecties bleek de brug zodanig versleten te zijn dat een belasting niet meer veilig was. Enkel fietsers en voetgangers mochten de brug nog over. AWV ondernam meteen stappen om sneller te starten met de bouw van de nieuwe brug. 

Nieuwe driedelige brug over de E313

Bij de opmaak van de plannen voor de nieuwe brug werd o.a. rekening gehouden met een eventuele verbreding van de E313 en extra ruimte onder de brug voor een toekomstig nieuw fietspad.

De oude brug werd eind maart 2022 afgebroken om op dezelfde locatie een volledig nieuwe brug te bouwen. Deze bestaat uit drie delen: een centrale wegbrug voor het gemotoriseerd verkeer en twee fietsbruggen. Op de wegbrug zijn twee rijstroken voorzien, één in elke richting. De westelijke fietsbrug (rijrichting Wommelgem) krijgt een enkelrichtingsfietspad van 2 meter breed. Op de oostelijke fietsbrug (rijrichting Wijnegem) leggen we een fietspad van 2 meter breed en een apart voetpad van 1m50 aan.

Brug Wommelgem Dwarsprofiel

Dwarsprofiel van de nieuwe brug over de E313

Samen met de nieuwe brug vernieuwen we ook de Wijnegemsteenweg vanaf de rotonde Uilenbaan-Oelegemsteenweg (zijde Wijnegem) tot en met het kruispunt met Koralenhoeve (zijde Wommelgem). Op de brughellingen zijn de fietspaden gescheiden van de rijweg door een groenstrook en betonnen afscheiding.

E313 Brug Wommelgem ontwerp

Bovenaanzicht van de Wijnegemsteenweg

Vragen? Contacteer ons

Contact
Wegen en Verkeer Antwerpen

contactformulier