Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing wegdek A8

Vernieuwing wegdek A8

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

A8

Het Agentschap Wegen en Verkeer voerde vanaf 13 juli tot en met 31 augustus 2020 grote onderhoudswerken uit op de A8 in Halle. Wegen en Verkeer zal ook in het najaar van 2020 aan de aansluitingen met de Brusselse ring (R0) en de op- en afrittencomplexen van de A8 Halle en in Tubeke aan de weg werken. Wanneer deze werken exact starten is nu nog niet duidelijk, maar wordt zo snel mogelijk op deze webpagina meegedeeld.

Wat en waarom?

Onderhoud op A8

Nieuw wegdek over 3,5 kilometer (uitgevoerd in juli en augustus 2020)

Het wegdek van de A8 in Halle wordt over een afstand van ongeveer 3,5 kilometer volledig vernieuwd. De verharding en de fundering wordt opgebroken en volledig opnieuw aangelegd. 

Ook de waterafvoer langs de A8 krijgt een onderhoudsbeurt en de vangrails worden vervangen.

Op de A8 wordt het wegdek ook opnieuw geasfalteerd over een afstand van ongeveer 3,5 kilometer.

Onderhoud op- en afritten Halle en Tubeke (najaar 2020)

Daarnaast voert Wegen en Verkeer ook onderhoudswerken uit aan de op- en afrittencomplexen in Halle en Tubeke. De asfalt "toplagen" (bovenste  asfaltlagen) van de op- en afritten Halle (nr. 22) en Tubeke (nr. 23) worden afgefreesd en vervangen door vers asfalt. .

Onderhoud voor verbindingslussen A8 met binnenring (R0, rijrichting Groot-Bijgaarden) (najaar 2020)

Verder plant het Agentschap Wegen en Verkeer binnen dit project een onderhoud van de oprit van de A8 naar de binnenring van de R0. De toplaag van de oprit van de A8 naar de Ring rond Brussel wordt afgefreesd. Daarna krijgt de oprit een nieuwe toplaag in asfalt. De wegmarkering aan de binnenkant van de bocht wordt verwijderd. Er wordt nieuwe wegmarkering aangebracht. Daarnaast worden de vangrails aan beide zijden van de middenberm vervangen.

Onderhoud A8 tussen Edingensesteenweg en Rodenemweg (najaar 2020)

Naast het stuk van de A8 tussen de op- en afrittencomplexen van Halle (nr. 22) en Tubeke (nr. 23), waar het wegdek volledig vernieuwd wordt (asfalt en fundering), zal Wegen en Verkeer ook nog werken uitvoeren op het stuk van de A8 tussen de Edingensesteenweg (N7) en de Rodenemweg. Op dat stuk wordt enkel de asfalt toplaag (bovenste asfaltlaag) van het wegdek vervangen, net zoals op de op- en afritten van Halle en Tubeke en de verbindingslussen van de A8 en de R0 (zie hierboven). In de rijrichting van Halle krijgt het rechterrijvak ook een nieuwe asfalt onderlaag.

Tijdens de structurele onderhoudswerken op de A8 wordt er gewerkt aan twee op- en afrittencomplexen en wordt er geasfalteerd.

Timing en impact?

Werken tijdens najaar 2020

De asfalteringswerken tussen de Edingensesteenweg en de Rodenemweg (waarbij enkel het asfalt vernieuwd wordt)  zullen uitgevoerd worden in het najaar van 2020. Ook de werken aan de op- en afrittencomplexen van Halle en Tubeke, en de werken aan de verbinding van de A8 met de binnenring, zullen in het najaar van 2020 gebeuren.

Tijdens de asfalteringswerken aan het op- en afrittencomplex van Halle (nr. 22), die enkel ‘s nachts plaatsvinden, worden de op- en afritten in de werfzone afgesloten en zal het verkeer worden omgeleid via het vorige of het volgende op- en afrittencomplex.

Tijdens de asfalteringswerken op de verbindingslus van de A8 met de binnenring, zal het verkeer dat vanuit Doornik / Halle komt en richting Groot-Bijgaarden / Zaventem wil rijden via de binnenring, omgeleid worden via de buitenring (richting Bergen) en het eerstvolgende op- en afrittencomplex van de ring. Daar zullen de bestuurders rechtsomkeer moeten maken via de afrit en de oprit.