Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing kruispunt Montenakenweg en dubbelrichtingsfietspad Haspengouwlaan

Vernieuwing kruispunt Montenakenweg en dubbelrichtingsfietspad Haspengouwlaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

N3

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Sint-Truiden investeren in een veilige en vlotte fietsverbinding van meer dan 3 km tussen Stayen en Brustem. Het gaat om een grootschalig fietsproject dat verschillende jaren in beslag neemt.

In 2023 vernieuwde AWV het kruispunt van de Haspengouwlaan (N3) met de Montenakenweg met nieuwe verkeerslichten en veilige dubbelrichtingsfietsoversteken. Aan de zuidkant van de Haspengouwlaan (rijrichting Brustem) kwam het definitief dubbelrichtingsfietspad tot aan het kruispunt met de N80. Op termijn volgt ook een fietstunnel langs de N3, onder de op- en afrit richting N80. 

Wat en waarom?

Het dubbelrichtingsfietspad langs de N3 tussen Stayen en Brustem maakt onderdeel uit van Fietssnelweg F21 die op termijn Tienen met Hasselt moet verbinden, via Sint-Truiden.

  • Om een veilige kruising met de Montenakenweg mogelijk te maken, kwam aan de zuidzijde van het kruispunt een veilige dubbelrichtingsfietsoversteek binnen de nieuwe conflictvrije, slimme verkeerslichten
  • Aan de oostzijde van het kruispunt met de Montenakenweg kreeg de Haspengouwlaan een dubbelrichtingsfietsoversteek (kant Fruitveiling).
    • Door te kiezen voor een dubbelrichtingsfietsoversteek aan die kant van het kruispunt kunnen ook fietsers in een aparte groenfase de N3 conflictvrij oversteken via de verkeerslichten.  

Definitief dubbelrichtingsfietspad

Bij de heraanleg van de beveiligde fietsoversteekplaats op het knooppunt van de N3 met de N80 in 2020 voorzag AWV een tijdelijk dubbelrichtingsfietspad aan de zuidzijde van de Haspengouwlaan (rijrichting Brustem) vanaf het kruispunt met de N80 tot aan de Montenakenweg.

Dat heeft AWV omgevormd tot een dubbelrichtingsfietspad van 4 meter breed dat deel uitmaakt van de fietssnelweg (F21 Tienen - Sint-Truiden) en mee werd geïntegreerd in de verkeerslichtenregeling. 

Veilig en vlot fietsen tussen Sint-Truiden en Brustem 

Het nieuwe dubbelrichtingsfietspad en het vernieuwde kruispunt zijn nieuwe stappen in de aanleg van een nieuwe, functionele fietsverbinding tussen de rotonde van Stayen en de rotonde aan de industriezone van Brustem. Het nieuwe fietspad is ook onderdeel van de fietssnelweg F21 die op termijn Tienen over Sint-Truiden met Hasselt moet verbinden.

Vooruitkijken naar fietstunnel 

We kijken ook al vooruit naar de volgende stap in het fietsproject. Dan gaat AWV een fietstunnel aanleggen langs de N3, onder de op- en afrit van de Naamsesteenweg (N80). Zo kunnen fietsers conflictvrij in 2 richtingen langs de N3 blijven rijden tussen Brustem en Stayen. Het fietspad in de tunnel wordt 4 meter breed met een veiligheidsafstand van minstens 1 meter ten opzichte van de tunnelwanden. Voor de bouw van deze tunnel gaat AWV binnenkort de omgevingsvergunning indienen. 

In het verlengde van die nieuwe fietstunnel legt AWV ook nog een ontbrekend stuk fietspad aan onder de brug van de N80 en dat aansluit op het bestaand fietspad Kapelstraat en de bestaande tunnel Aalsterweg.

 

Timing en impact?