Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing kruispunt Grote Ring (R71) x Kempische Steenweg (N74)

Vernieuwing kruispunt Grote Ring (R71) x Kempische Steenweg (N74)

Algemeen Overzicht

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

R71
N74

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt het kruispunt van de Grote Ring (R71) met de Kempische Steenweg (N74). De werken lopen gelijk met de verhoging van de Kempische brug, door De Vlaamse Waterweg nv, en zullen gepaard gaan met grote verkeershinder. Vermijd de omgeving, volg de dynamische reistijdbegeleiding en neem de alternatieve routes.

Wat en waarom?

Context en situering 

AWV en De Vlaamse Waterweg nv hebben hun werken op elkaar afgestemd om de hinder in tijd te beperken. Vanaf vrijdagavond 10 juni tot maandag 19 september vermindert de capaciteit van het autoverkeer in de omgeving van het kruispunt aanzienlijk. Op de Grote Ring wisselt de capaciteit naargelang de fase die wordt uitgevoerd. Op de Kempische brug is de hele periode slechts 1 brughelft beschikbaar met 2 versmalde rijstroken per rijrichting.

Ingrijpende verbeteringen 

Afslagstroken binnenring:

  • De meest linkse afslagstrook wordt met ruim 100 meter verlengd.
  • De huidige rechtsafslagstrook wordt een combinatie om rechtdoor de Grote Ring te vervolgen of rechtsaf te slaan naar Hasselt-centrum.
  • Zo ontstaat ruimte voor een extra (3de) linksafslagstrook richting Zonhoven.
  • De linksafslagstrook van de binnenring naar de Elfde-Liniestraat (bedrijvenzone Quartier Canal) wordt verlengd.

Rijweg:

  • We vernieuwen ook de volledige rijweg van de Grote Ring tussen de brug over de kanaalkom en de Elfde-Liniestraat.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Timing en impact?

Grote impact op verkeer 10 vanaf juni 2022

Midden februari 2022 zijn de werken aan de fiets- en voetpaden op de brug gestart. Sindsdien gebruiken fietsers en voetgangers in beide richtingen het fiets- en voetpad aan 1 kant van de brug.

De grote hinder voor gemotoriseerd verkeer situeert zich in de zomermaanden van 2022. Op de brug zijn vanaf 10 juni tot 19 september slechts 2 rijstroken beschikbaar in elke richting.

Ook de afslagstroken van en naar de Grote Ring zijn beperkt. Tijdens de werken van AWV op de Grote Ring wisselt het aantal beschikbare rijstroken in functie van de werken.

Een overzicht van alle werken op en rond de kanaalbrug zijn te vinden op de webpagina van De Vlaamse Waterweg nv

Klik hier!

Tijdens de verhogingswerken aan de brug van de Kempische Steenweg is geen uitzonderlijk vervoer toegestaan over de brug.