Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing fietspaden en -tunnels van Grote Ring

Vernieuwing fietspaden en -tunnels van Grote Ring

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

R71

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt dit jaar op verschillende plaatsen de fietspaden en -tunnels van de Grote Ring (R71) in Hasselt. De betonstraten worden overal vervangen door asfalt. Er vinden ook kleine herstellingswerken plaats. Die ingreep moet zorgen voor meer fietscomfort. Bij de uitvoering beperken we de hinder voor fietsers. Om de hinder voor gemotoriseerd verkeer op de R71 te beperken, wordt er ook 's nachts gewerkt. 

Wat en waarom?

Meer fietscomfort

AWV vernieuwt op 11 verschillende locaties de fietspaden en tunnels van de Grote Ring (R71) in Hasselt. De fietspaden zijn op die locaties nog allemaal uitgevoerd in betonstraatstenen (klinkers). Telkens worden de beklinkerde fietspaden en fietstunnels in asfalt heraangelegd. Waar nodig voeren we ook lokale herstellingswerken uit, bijvoorbeeld aan verzakte voetpaden of defecte slokkers. 

AWV kiest bewust voor asfalt als beste ondergrond voor fietspaden. Een fietspad in asfalt zorgt voor meer fietscomfort. Dit jaar zal AWV verspreid over heel Limburg zo’n 30-tal gelijkaardige projecten uitvoeren, om de staat van de fietspaden langs de gewestwegen te verbeteren.

R71 fietsrelance overzicht

Timing en impact?

Uitvoering in zomermaanden

De werken aan de fietspaden worden bewust in de zomermaanden juni, juli en augustus uitgevoerd om de hinder voor schoolgaand fietsverkeer te beperken. De uitvoeringstermijnen verschillen per locatie, naargelang de omvang van de ingreep, maar zijn doorgaans beperkt tot 1 à 2 weken

Opgelet: asfaltwerken zijn weersgevoelig waardoor de planning met enkele dagen kan schuiven. 

Minderhinder-maatregelen: lokale fietsomleiding, schoolvakanties, nachtwerk

AWV en aannemer doen er alles aan om de hinder te beperken. De minderhinder-maatregelen verschillen per locatie, maar er zijn wel algemene richtlijnen:

  • In een schoolomgeving werken we uitsluitend tijdens de vakantieperiode. Zo beperken we de hinder voor studenten en leerlingen. 
  • We werken in fases zodat er steeds een fietspad aan één zijde van de rijweg bereikbaarheid blijft. Zo beperken we de afstand van de plaatselijke fietsomleiding.
  • Moeten we een rijstrook innemen op de Grote Ring zelf, dan doen we dat 's nachts. Zo is er overdag weinig tot geen hinder voor gemotoriseerd verkeer.

Bij 'Actuele hinder' vind je een overzicht van de maatregelen per locatie. 

Contacteer ons

Contact
Agentschap Wegen en Verkeer
Telefoon
011 74 23 00

Contactformulier