Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing brug Vaartstraat

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

E313
E34

De brug van de Vaartstraat, over de E34/E313, is aan vernieuwing toe. Daarom bouwen we een nieuw exemplaar, met ruimte voor gemotoriseerd verkeer, enkelrichtingsfietspaden en een ecoduct. Vanaf 1 februari 2024 is de brug afgesloten voor alle verkeer. Deze situatie geldt tot het einde van de werken, vermoedelijk eind 2024.

Alles over het project

We vernieuwen de brug aan de Vaartstraat over de E313/E34 in Ranst. Die raakte enkele jaren geleden zwaar beschadigd toen een vrachtwagen tegen de onderzijde reed. Omwille van de veiligheid kon het verkeer op de oude brug sindsdien slechts beurtelings passeren via verkeerslichten. Om de doorstroming te verhogen en de verkeersveiligheid te garanderen, bouwen we een volledig nieuwe brug. Die biedt ruimte voor gemotoriseerd dubbelrichtingsverkeer en een enkelrichtingsfietspad aan beide zijden, afgescheiden van de rijbaan. Daarnaast bouwen we ook een ecoduct langs het fietspad, afgescheiden met een scherm. Zo kunnen dieren in alle rust en veiligheid oversteken en worden twee natuurgebieden met elkaar verbonden.

E313 Ranst brug Vaartstraat

Dwarsdoorsnede van de nieuwe brug.

E313 Ranst Brug Vaartstraat

Ontwerpplan van de nieuwe brug.

Waarom een ecopassage?

De E313 en het Albertkanaal vormen ingrijpende barrières voor de natuur in het landschap. Zo snijdt de E313 dwars door het bos van Ranst. De ecopassage of het ecoduct verbindt beide bosdelen met elkaar en zorgt ervoor dat dieren veilig de snelweg kunnen oversteken. 

Tal van soortengroepen kunnen gebruik maken van de ecopassage, van insecten tot amfibieën en zoogdieren. Bij deze passage mikken we voornamelijk op marterachtigen (steenmarters, boommarters, wezels, otters, ...), vossen, dassen, egels, konijnen, hazen en reeën. 

Meer weten over ecoducten? Neem dan een kijkje op deze webpagina.

Fasering en timing van de werken

Meer weten over de fasering en planning van de werken? Check dan de subpagina 'Projectverloop'.

Projectverloop