Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwde aansluiting Grendelbaan x Verbindingslaan

Vernieuwde aansluiting Grendelbaan x Verbindingslaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

N2
N76

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft plannen voor een vernieuwde aansluiting van de Grendelbaan (N2) op de Verbindingslaan (N76) aan de zijde van Diepenbeek-centrum. Die aanpassing moet er komen om de aansluiting te kunnen maken op de nieuwe spoorwegbrug Molenstraat (ter hoogte van de N76). Dit deelproject maakt deel uit van een nieuw verhaal voor Diepenbeek-centrum, dat samen met Infrabel en De Lijn wordt geschreven. Het doorgaand en zwaar oost-west wordt zo rond het centrum geleid, wat de leefbaarheid van en de verkeersveiligheid in het dorp ten goede komt.

Wat en waarom?

Nieuwe oost-west omleiding rond Diepenbeek-centrum

Momenteel werken Infrabel en De Lijn aan de omleidingsweg rond Diepenbeek. Deze werken kaderen in het Spartacusproject.

Het Agentschap Wegen en Verkeer moet  de N2 afbuigen ter hoogte van de Waardestraat zodat de N2 daar vlot overgaat in de omleidingsweg.

Ook voor de aantakking aan de oostzijde van Diepenbeek-centrum, ter hoogte van de N76,  wordt nu een oplossing uitgewerkt. 

Zo zullen de N76 en N2 kunnen aansluiten op omleidingsweg brug Molenstraat. Dit relatief kort na het afwerken van die nieuwe spoorwegbrug van Infrabel.

Traject omleidingsweg Diepenbeek-centrum - N2 - N76

Aansluiten op de nieuwe spoorwegbrug Molenstraat 

AWV past het kruispunt N76 x N2 aan, met een nieuwe lus aan de westzijde van de N76 (centrum Diepenbeek). Zo ontstaan er dicht bij elkaar, uitkomende op de N76, twee T-kruispunten met de N2. Die worden met verkeerslichten geregeld, en op elkaar afgestemd. 

De tak Diepenbeek-centrum van het bestaande kruispunt schuift als het ware een stukje op richting het zuiden. De huidige aantakking op het kruispunt wordt dan gedicht.

Zo ontstaat er een veilige aansluiting met de nieuwe omleidingsweg via de nieuwe brug Molenstraat én blijven alle rijbewegingen mogelijk.

Van en naar Diepenbeek-centrum zal er in de toekomst dus wel gereden worden via de nieuwe lus en het extra T-kruispunt dat ontstaat aan de Verbindingslaan (N76).

 

Timing en impact?

Uitvoering vanaf maart 2022

Maandag 7 maart 2022 start AWV met de gefaseerde aanleg van het kruispunt. Tot eind april werkt de aannemer voornamelijk op het braakliggend terrein. In mei volgt de nieuwe aansluiting van de Grendelbaan op de Verbindingslaan. Tot slot sluit de aannemer de Grendelbaan aan op de nieuwe omleidingsweg via de fly-over Molenstraat. Bij de start van de zomer, midden juni, zouden de werken van AWV aan het kruispunt klaar zijn. 

De verkeershinder blijft doorgaans een periode beperkt. De verbinding via de Grendelbaan blijft maximaal open uitgezonderd enkele nachtelijke en weekendonderbrekingen. Begin mei verwacht AWV extra hinder: gedurende een tweetal weken zal het kruispunt dan beperkt bereikbaar zijn met omleidingen voor alle verkeer.

Verkeershinder? Lees meer over onze minderhinder-maatregelen bij 'Actuele hinder'.

Contact

Contact
Bereikbaarheidsadviseur Wegen Limburg
Telefoon
0465 09 40 84
E-mail