Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwde aansluiting Grendelbaan x Verbindingslaan

Vernieuwde aansluiting Grendelbaan x Verbindingslaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Provincie

Plaats

Weg

N2
N76

Het Agentschap Wegen en Verkeer maakt in 2021 plannen op voor een vernieuwde aansluiting van de Grendelbaan (N2) op de Verbindingslaan (N76) aan de zijde van Diepenbeek-centrum. Die aanpassing moet er komen om de aansluiting te kunnen maken op de nieuwe spoorwegbrug Molenstraat (ter hoogte van de N76). Dit deelproject maakt deel uit van een nieuw verhaal voor Diepenbeek-centrum, dat samen met Infrabel en De Lijn wordt geschreven. Het doorgaand en zwaar oost-west wordt tegen midden 2022 zo rond het centrum geleid, wat de leefbaarheid van en de verkeersveiligheid in het dorp ten goede komt.

Wat en waarom?

Nieuwe oost-west omleiding rond Diepenbeek-centrum

Momenteel werken Infrabel en De Lijn aan de omleidingsweg rond Diepenbeek. Deze werken kaderen mede in het Spartacusproject.

Het Agentschap Wegen en Verkeer moet  de N2 afbuigen ter hoogte van de Waardestraat zodat de N2 daar vlot overgaat in de omleidingsweg.

Ook voor de aantakking aan de oostzijde van Diepenbeek-centrum, ter hoogte van de N76,  wordt nu een oplossing uitgewerkt. 

Zo zullen de N76 en N2 kunnen aansluiten op omleidingsweg brug Molenstraat. Dit relatief kort na het afwerken van die nieuwe spoorwegbrug van Infrabel.

Traject omleidingsweg Diepenbeek-centrum - N2 - N76

Aansluiten op de nieuwe spoorwegbrug Molenstraat 

AWV past het kruispunt N76 x N2 aan, met een nieuwe lus aan de westzijde van de N76 (centrum Diepenbeek). Zo ontstaan er dicht bij elkaar, uitkomende op de N76, twee T-kruispunten met de N2. Die worden met verkeerslichten geregeld, en op elkaar afgestemd. 

De tak Diepenbeek-centrum van het bestaande kruispunt schuift als het ware een stukje op richting het zuiden. De huidige aantakking op het kruispunt wordt dan gedicht.

Zo ontstaat er een veilige aansluiting met de nieuwe omleidingsweg via de nieuwe brug Molenstraat én blijven alle rijbewegingen mogelijk.

Van en naar Diepenbeek-centrum zal er in de toekomst dus wel gereden worden via de nieuwe lus en het extra T-kruispunt dat ontstaat aan de Verbindingslaan (N76).

 

Voorontwerp nieuwe aansluiting N2 x N76 Diepenbeek - april 2021

Voorontwerp nieuwe aansluiting N2 x N76 Diepenbeek - april 2021:

Dit project wordt nu een 'tijdelijke oplossing' genoemd, omdat er in 2021 ook een studie werd opgestart voor een vernieuwing van het wegvak N76 Verbindingslaan ter hoogte van de N2 en de Katteweidelaan. 

Daarover meer info op www.wegenenverkeer.be/n76diepenbeek

Timing en impact?

Uitvoering vanaf voorjaar 2022

De plannen voor deze aanpassingen zijn volop in voorbereiding. In het najaar 2021 voorziet AWV de plannen te finaliseren, en aansluitend ook de aanvraag voor de omgevingsvergunning in te dienen. Daar komt dan ook een openbaar onderzoek bij kijken. Meer informatie volgt dan.

Dit project blijft binnen de grenzen van het bestaande openbaar domein. Er zijn dus geen grondverwervingen nodig. 

We hopen in het voorjaar 2022 te kunnen starten met de werkzaamheden. Die zullen enkele maanden in beslag nemen. De hinder daarvan zal beperkt blijven, aangezien er grotendeels buiten de bestaande rijweg wordt gewerkt. Meer info daarover volgt. 

De brug van Infrabel zou ook klaar zijn midden 2022. 

Contact

Contact
Wegen en Verkeer Limburg
Telefoon
011 74 23 00

Contactformulier