Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiliger fietsen aan winkelzone T-Forum op de Luikersteenweg

Veiliger fietsen aan winkelzone T-Forum op de Luikersteenweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

N20

Tot het najaar 2023 volgen er nog afwerkingen in de projectzone (bushalte, fietsoversteekplaats, asfalteren rijweg, bermen,...) met lokale verkeershinder.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert aanpassingen uit op de Luikersteenweg (N20) in Tongeren. We vernieuwen de fietspaden tussen Schaapsweide en de uitgang van winkelzone T-Forum aan beide zijden van de rijweg. Daarnaast voeren we kleine ingrepen uit aan de inritten van T-Forum en Aldi om de zichtbaarheid te verbeteren. Een vernieuwde bushalte in de richting van het centrum moet reizigers van De Lijn meer reiscomfort bezorgen. 

Wat en waarom?

Nieuwe fietspaden voor meer fietsveiligheid en -comfort aan T-Forum

Op de Luikersteenweg liggen ter hoogte van winkelzone T-Forum al enkele vrijliggende fietspaden. AWV vernieuwt ook de overige, verouderde fietspaden conform het Vademecum Fietsvoorzieningen. Zo krijgen fietsers tussen Tongeren-Centrum en T-Forum een veiligere, comfortabelere route ter beschikking.

  • Tussen Schaapsweide en de winkels van T-Forum (rijrichting Luik) komt een nieuw fietspad in asfalt. Dat zal aansluiten op de bestaande, vrijliggende fietsinfrastructuur.
  • Aan de overzijde van de rijweg (rijrichting Tongeren-centrum) komt een nieuw fietspad vanaf huisnummer 176 tot aan de inrit van warenhuis Aldi.

Aan het kruispunt met Schaapsweide komen bovendien nieuwe oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers.

Overzichtelijker verkeer naar winkelzones

Naast veiligere fietsinfrastructuur willen we ook de algemene verkeerssituatie overzichtelijker en vlotter maken door de inrit van T-Forum en de inrit van Aldi aan te passen.

  • Aan Aldi komt een nieuwe afslagstrook voor autoverkeer vanuit Tongeren-centrum.
  • De afslagstrook voor verkeer van Tongeren-centrum naar T-Forum leggen we iets verder naar de buitenkant van de rijweg aan. Zo ontstaat er meer ruimte tussen de verschillende verkeersstromen op dit punt, wat het overzicht van weggebruikers moet verbeteren.

Nieuwe bushalte

Er komt een nieuwe bushalte voor halte ‘Tongeren: Rietmusweg’ (richting Tongeren-centrum) ter hoogte van huisnummer 162. We installeren een schuilhuisje en fietsenstallingen. Bussen van De Lijn zullen hier halteren op de rijweg.

Klik op de pijl rechtsboven om het ontwerpplan vergroot te bekijken. 

Timing en impact?

Aanleg nieuwe fietspaden tussen nr. 176 en inrit warenhuis Aldi

Vanaf 27 maart 2023 legt AWV de fietspaden aan tussen huisnummer 176 en de inrit van warenhuis Aldi. Die laatste fase neemt nog een 2-tal maanden in beslag. 

  • Fietsers en voetgangers krijgen een veilige doorgang voorbij de werken. 
  • Tijdens de werken aan die zijde blijven winkels altijd toegankelijk met de wagen. Ook woningen blijven dan steeds bereikbaar te voet of met de fiets.

Opgelet! De werken zijn erg weersgevoelig. Bij slecht weer of door andere werfomstandigheden kan de planning nog wijzigen.