Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilige fietspaden aan rotonde Veldwezelt

Veilige fietspaden aan rotonde Veldwezelt

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

N2
N78

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat de rotonde op de kruising van de N2 (Bilzerbaan, 2e Carabinierslaan) en de N78 (Kiezelweg) in Lanaken vernieuwen. Er komen vrijliggende fietspaden en oversteken om de veiligheid voor de fietsers te verhogen. Een aparte bypass voor het gemotoriseerd verkeer vanuit Lanaken richting Bilzen moet ook de doorstroming verbeteren. 

Wat en waarom?

Meer fietsveiligheid en betere doorstroming

De rotonde in Veldwezelt (Lanaken) wordt grondig vernieuwd. Dat is om twee redenen noodzakelijk:

  1. Meer fietsveiligheid. Vandaag zijn de fietspaden aanliggend aan de rotonde. Bij de nieuwe rotonde worden de fietspaden vrijliggend aangelegd. Er komen bovendien fietsoversteekplaatsen om veilig in twee tijden over te steken. 
  2. Betere verkeersdoorstroming. De doorstroming is vandaag een pijnpunt, en dat op een belangrijke verkeersas. De nieuwe rotonde wordt daarom groter. Verkeer krijgt daardoor meer ruimte en kan bijgevolg vlotter draaien. Uit verkeerstellingen blijkt bovendien dat de rijbeweging van Lanaken naar Bilzen zeer vaak gebruikt wordt. Er komt daarom een aparte afslagstrook (bypass) voor dat verkeer van Lanaken naar Bilzen

Het Agentschap Wegen en verkeer investeert 1,3 miljoen euro in deze fietsveilige rotonde.

Timing en impact?

Heraanleg in twee fases

De heraanleg van de rotonde in Veldwezelt werd uitgevoerd in twee fases, waarbij de Bilzerbaan en de 2e Carabinierslaan per fase werden afgesloten ter hoogte van de werfzone. De werken startten in maart 2020. Net voor het bouwverlof in juli ging de rotonde open voor verkeer.

In augustus volgen de laatste afwerkingen. Een stuk van de N78 Kiezelweg, ter hoogte van de Omloopstraat, wordt vernieuwd. Op de rotonde wordt de LED-verlichting geïnstalleerd en plaatselijk nog grasdallen aangelegd. 

Meer info onder 'Actuele hinder'.