Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilige fietspaden langs Brugsestraat in Aartrijke

Veilige fietspaden langs Brugsestraat in Aartrijke

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

N368

Wat en waarom?

Aangepast fietspad voor meer veiligheid

Enkele aanpassingen moeten zorgen voor meer verkeersveiligheid op de Brugsestraat (N368) in Aartrijke. De werken vinden plaats van net voorbij de grens van de bebouwde kom tot voor de Schoolstraat/Ossebilkstraat.

Hoe is de situatie vandaag?

  • Fietsers rijden op de rijweg: zo’n honderdvijftig meter na het binnenrijden van de bebouwde kom van Aartrijke moeten fietsers de rijweg oprijden. De overgang van het fietspad naar de rijweg is abrupt en gevaarlijk.
  • Onveilig voorbijsteken: waar de fietsers op de rijweg fietsen, liggen er groenvakken in het midden van de weg. Auto’s kunnen de fietsers niet op een veilige manier voorbijsteken.

En na de werken?

  • Fietspad doorgetrokken: het vrijliggend fietspad langs de rijweg wordt aan beide kanten ongeveer 400 meter verder doorgetrokken, tot net voor de Schoolstraat/Ossebilkstraat. Vanaf daar liggen geen groenvakken in het midden van de weg, zodat auto’s en fietsers veiliger de weg delen. Alle groenvakken die er vandaag zijn, blijven behouden. 
  • Veilige overgang: de overgang van het fietspad naar de rijweg wordt veiliger aangelegd. De overgang ligt na de werken op een plek waar de rijweg voor auto’s versmalt, waardoor de auto’s automatisch vertragen. Een groenvak geeft rugdekking aan de fietsers wanneer ze de weg oprijden. 
  • Nieuwe fiets- en voetpaden en parkeerstroken: zowel de fiets- en voetpaden als alle parkeerstroken worden vernieuwd tussen de grens van de bebouwde kom en de Schoolstraat/Ossebilkstraat.
  • Veilige bushaltes: de bushaltes ‘Aartrijke Wagenmakerij’ worden vernieuwd. Ze krijgen een verhoogd perron en de bus stopt er voortaan op de rijweg in plaats van ernaast. Zo moet de bus niet wachten en haar voorrang opeisen om de halte te verlaten. De bus loopt minder vertraging op en het verlaagt de kans op ongelukken.

De situatie na de werken. Het vrijliggend fietspad loopt zo’n 400 meter verder door, tot net voor de Osseblikstraat/Schoolstraat. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Timing en impact?

Werken vanaf 25 april 2022

De werken starten op maandag 25 april 2022 en duren tot 15 juli 2022. De werken gebeuren in 2 fases. Eerst werken we op de ene weghelft, daarna is de andere aan de beurt. 

Verkeershinder

  • Fietsers en voetgangers: ter hoogte van de werken moeten fietsers en voetgangers oversteken naar de andere kant van de weg. 
  • Autoverkeer: De Brugsestraat wordt afgesloten in één richting. Verkeer richting Zedelgem kan altijd voorbij de werken rijden. Verkeer naar Aartrijke rijdt om langs Torhout en Eernegem via de  Torhoutsesteenweg (N32), de Oostendesteenweg/Torhoutbaan (N33) en de  Zedelgemsesteenweg/Eernegemsestraat (N368).
  • Openbaar vervoer: de bussen van lijnen De bussen van lijnen 55, 74 en 94 volgen een omleiding tijdens de werken. Op delijn.be/routeplanner vindt u actuele informatie over de hinder. Automatisch op de hoogte blijven? Op delijn.be/omleidingsnieuwsbrief kan u zich inschrijven op een nieuwsbrief op maat over uw lijn.

Meer weten?