Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilige fiets- en voetgangersoversteekplaats en toegankelijke bushaltes aan Welzijnscampus Portavida

Veilige fiets- en voetgangersoversteekplaats en toegankelijke bushaltes aan Welzijnscampus Portavida

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

N723

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt de Weg naar As (N723) ter hoogte van de Welzijnscampus Portavida in Genk. Er komen toegankelijke bushaltes en een nieuwe fiets- en voetgangersoversteekplaats. Zo gaan we voor meer verkeersveiligheid in deze toekomstige aantrekkingspool met verschillende gebruikers. De nutsmaatschappijen ronden hun werken af. Op 8 mei starten de infrastructuurwerken. 

Wat en waarom?

Geïntegreerd ontwerp 

Langs de Weg naar As in Genk ligt de Welzijnscampus Portavida, een ontwikkeling van het OCMW en het stadsbestuur van Genk. De campus combineert zorg- en dienstverlening met wonen, werken en ontspanning. Ook de Academie voor Beeldende Kunst & Media vindt er onderdak. 

De Welzijnscampus ontvangt veel bezoekers die zich elk op hun manier verplaatsen: met de fiets, te voet, het openbaar vervoer of de auto. AWV anticipeert hierop met een gerichte vernieuwing van de Weg naar As. Er ontstaat een geïntegreerd ontwerp met oog voor veilig en vlot verkeer, in het bijzonder voor actieve weggebruikers en busreizigers. 

De vernieuwing gebeurt ter hoogte van de campus, tussen de Hospitaalstraat en de huidige toegang tot de campus.  

Aan de kant van de campus heeft de stad Genk het dubbelrichtingsfietspad en de nieuwe bushaven met schuilhuisje en fietsstalling al aangelegd. 

Vrijliggende fietspaden met beveiligde oversteekplaats

AWV gaat de fietspaden aan de overzijde vernieuwen en maximaal vrijliggend aanleggen. Ter hoogte van het nieuwe voetgangersplein van de campus – de toegangspoort van de site die direct aansluit op de gewestweg – komt een oversteekplaats voor fietsers en voetgangers. Dat gebeurt via een ruim middeneiland waarbij men in 2 tijden de rijweg kan oversteken. 

N723 Welzijnscampus Genk - ontwerppplan @

Ontwerpplan

Toegankelijke bushalte met stopplaats langs rijweg

AWV voorziet haltehavens waarbij de bussen halteren langs de rijweg. Zo kunnen busreizigers makkelijk op- en afstappen en kan doorgaand verkeer blijven rijden. De haltes worden aangelegd volgens de laatsten normen op het gebied van comfort en toegankelijkheid.

Nieuwe parkeerplaatsen en rijweg

De handvol langsparkeerplaatsen aan de Weg naar As, in de richting van Genk-centrum, blijven en worden wel heraangelegd met groenvakken. De rijweg krijgt een nieuwe onder- en toplaag asfalt. 

Gescheiden in- en uitrit campus

De ontsluiting van de Welzijnscampus is eerder al verbeterd. De ingang naar de site en de ondergrondse parking liggen rechts vooraan de Weg naar As. De uitgang ligt tussen de gebouwen van het Wit Gele Kruis en het LITP. Die in- en uitgang liggen bewust ver uit elkaar: zo behouden we het rustige karakter van het plein en verbeteren we afwikkeling tussen fietsers en auto’s. 

N723 Welzijnscampus Genk - TDP @

Typedwarsprofiel 

Timing en impact?

13/02/23: start voorbereidende werken (afgerond)

Vanaf maandag 13 februari maakt de aannemer de bermen bouwrijp. Aan de kant van de oneven huisnummers maken we het openbaar domein vrij tussen de rijweg en de rooilijn (de grens met privédomein). De rooilijn is met rode stippen uitgezet op het terrein. 

28/02/23: start nutsmaatschappijen (afgerond)

De nutsmaatschappijen, onder leiding van De Watergroep, werken in de bermen en op het fietspad aan de oneven zijde. Zij vernieuwen en verplaatsen kabels en leidingen voor water, gas, elektriciteit en telefonie. Deze werken duren zo’n 2 maanden onder voorbehoud van werf- en weersomstandigheden.

8/05/23: start infrastructuurwerken

AWV start 8 mei 2023 met de effectieve vernieuwing van de Weg naar As. De werken zouden afgerond worden tegen het zomers bouwverlof, midden juli. Onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden.