Overslaan en naar de inhoud gaan

Renovatiewerken aan het knooppunt E40/E17 in Zwijnaarde

Timing en fasering

Timing en fasering

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

E40
E17

De werken zijn gespreid over twee jaar. In 2023 pakken we de westelijke helft van het knooppunt aan. In 2024 vernieuwen we de oostelijke helft.

Werken in 2023

De werken in 2023 worden voorafgegaan door voorbereidende werken

Voorbereidende werken: week 27 maart

De aannemer verbeterde de pechstrook zodat het verkeer tijdens de werken langs de werfzone kan rijden. 

Fase 1: 3 april tot en met 31 augustus 2023

Tijdens deze fase worden de bruggen Slingerviaduct West,  Brug West en het deel van brug West over de Ringvaart en R4 (linkerrijstrook en deel rechterrijstrook) gelijktijdig gerenoveerd.

De aannemer werkt op de afrit E40 komende van Brussel naar E17 richting Kortrijk en op de afrit E17 komende van Antwerpen naar E40 richting Brussel.

Fase 2: 1 september - eind november 2023

De aannemer werkt nu op de afrit E17 komende van Antwerpen naar de E40 richting Oostende. Tijdens deze fase wordt het westelijke brugdeel over de Ringvaart en de R4 vernieuwd. Het verkeer kan langs de werfzone over één rijstrook.

Tip: klik op de pijl rechtsboven om de kaart vergroot te bekijken.

Werken aan de onderzijde van de bruggen

Bij alle bruggen wordt ook telkens een beschermende coating langs de onderzijde van de bruggen aangebracht. Deze herstelling en coatingswerken (beschermlaag) aan de onderzijde van de bruggen met hinder voor het verkeer op de E40 en R4 gebeuren ‘s nachts. De juiste data en uren worden nog gecommuniceerd.

Werken in 2024

In 2024 wordt de oostelijke kant van het knooppunt aangepakt. Ook deze werken zullen in twee grote fasen gebeuren. 

Fase 3: voorjaar 2024 - zomer 2024

Er wordt gewerkt op de afrit E40 komende van Oostende naar E17 richting Antwerpen en afrit E17 komende van Kortrijk naar E40 richting Oostende. Tijdens deze fase worden de bruggen Slingerviaduct Oost, brug Oost en deel van brug Oost Ringvaart en R4 (linkerrijstrook en deel middenrijstrook) in het knooppunt Zwijnaarde gelijktijdig gesaneerd. De herstellingen aan de onderzijde van de bruggen met hinder voor het verkeer op de E40 en R4 gebeuren ‘s nachts.

Fase 4: zomer 2024 - najaar 2024

De aannemer werkt op de afrit E40 komende van Brussel naar E17 richting Antwerpen. Tijdens deze fase wordt het deel brug Oost Ringvaart en R4 (pechstrook, rechterrijstrook en deel middenrijstrook) in het knooppunt Zwijnaarde hersteld. Er komt ook een beschermende coating langs de onderzijde van de bruggen Slingerviaduct Oost, brug Oost en brug Oost Ringvaart en R4. Deze werken worden ’s nachts uitgevoerd.

Meer info wordt gecommuniceerd van zodra gekend.