Overslaan en naar de inhoud gaan

Renovatiewerken aan het knooppunt E40/E17 in Zwijnaarde

Renovatiewerken aan het knooppunt E40/E17 in Zwijnaarde

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

E40
E17

Zes bruggen van het snelwegknooppunt in Zwijnaarde gaan in 2023 en 2024 op de schop. De zes bruggen zijn aan vernieuwing toe en worden een voor een grondig gerenoveerd. Zowel de bovenkant als de onderkant van de brug worden aangepakt. De werken zullen in verschillende fasen verlopen om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Vanaf 3 april start het Agentschap Wegen en Verkeer met de grondige renovatie van het op- en afrittencomplex in Zwijnaarde. In 2023 wordt de westzijde van het complex onder handen genomen. In 2024 zijn de oostelijke takken aan de beurt. Tijdens de renovatiewerken gaan verschillende takken van het complex dicht. De werken in 2023 voeren we uit in twee grote fasen die duren tot eind november.

Wat en waarom?

De komende jaren worden 6 bruggen in het knooppunt in Zwijnaarde grondig gerenoveerd. Het knooppunt dateert van 1972 en moet een stevige opknapbeurt krijgen.  De aannemer zal de brugopbouw volledig vernieuwen: Er komt een nieuw wegdek, nieuwe waterdichting, nieuwe brugdekvoegen, nieuwe leuningen en ook de betonnen afschermende constructies worden vernieuwd. Ook aan de onderzijde wordt gewerkt: aangetast beton wordt hersteld en krijgt een nieuwe beschermende coating.

 

Timing en impact?

Fasering en verkeerssituatie in 2023

De werken verlopen in twee grote fasen voorafgegaan door een week voorbereidende werken. In 2024 verlopen de andere fasen.

Voorbereidende werken: van 27 maart - 2 april 2023
De aannemer verbetert de pechstrook zodat het verkeer tijdens de werken langs de werfzone kan rijden. Het verkeer van de E17 die naar de E40 richting Oostende, wil zal slechts over één rijstrook kunnen rijden langs de werfzone. Als alles goed gaat zouden deze werken slechts één nacht hinder veroorzaken.

fase 0 en 2

Fase 1:  3 april 2023 t.e.m. 24 augustus 2023
Tijdens deze fase worden de bruggen Slingerviaduct West,  Brug West en het deel van brug West over de Ringvaart en R4 (linkerrijstrook en deel rechterrijstrook) gelijktijdig gerenoveerd.

fase 1

De aannemer werkt op de afrit E40 komende van Brussel naar E17 richting Kortrijk en op de afrit E17 komende van Antwerpen naar E40 richting Brussel.

Er zijn verschillende omleidingen van kracht:

  • De oprit komende van Gent richting Brussel is dicht: Het verkeer dat van Gent komt en richting Brussel wil, zal omrijden  via complex in Destelbergen naar de R4.
  • De oprit komende van Brussel richting E17 Kortrijk is dicht en het verkeer zal kunnen omrijden via complex Merelbeke en via  Destelbergen of doorrijden via de E40 en keren aan de B402 en zo afrijden richting Kortrijk. 
omleidingsplan

Fase 2:  25 augustus 2023 tot november 2023
De aannemer werkt nu op de afrit E17 komende van Antwerpen naar E40 richting Oostende. Tijdens deze fase wordt het deel brug West over de Ringvaart en R4 (pechstrook en deel rechterrijstrook) in het op- en afrittencomplex vernieuwd.
Het verkeer kan hier langs de werfzone maar beschikt over één rijstrook. 

Werken aan de onderzijde van de bruggen
Bij alle bruggen wordt ook telkens een beschermende coating langs de onderzijde van de bruggen aangebracht. Deze herstelling en coatingswerken (beschermlaag) aan de onderzijde van de bruggen met hinder voor het verkeer op de E40 en R4 gebeuren ‘s nachts. De juiste data en uren worden nog gecommuniceerd.

Werken in 2024

In 2024 wordt de oostelijke kant van het knooppunt aangepakt. Ook deze werken zullen in twee grote fasen gebeuren. 

Fase 3: voorjaar 2024 - zomer 2024

Er wordt gewerkt op de afrit E40 komende van Oostende naar E17 richting Antwerpen en afrit E17 komende van Kortrijk naar E40 richting Oostende. Tijdens deze fase worden de bruggen Slingerviaduct Oost, brug Oost en deel van brug Oost Ringvaart en R4 (linkerrijstrook en deel middenrijstrook) in het knooppunt Zwijnaarde gelijktijdig gesaneerd. De herstellingen aan de onderzijde van de bruggen met hinder voor het verkeer op de E40 en R4 gebeuren ‘s nachts.

Fase 4: zomer 2024 - najaar 2024

De aannemer werkt op de afrit E40 komende van Brussel naar E17 richting Antwerpen. Tijdens deze fase wordt het deel brug Oost Ringvaart en R4 (pechstrook, rechterrijstrook en deel middenrijstrook) in het knooppunt Zwijnaarde hersteld. Er komt ook een beschermende coating langs de onderzijde van de bruggen Slingerviaduct Oost, brug Oost en brug Oost Ringvaart en R4. Deze werken worden ’s nachts uitgevoerd.

Meer info wordt gecommuniceerd van zodra gekend.