Overslaan en naar de inhoud gaan

Plaatsen verkeerslichten aan oversteekplaats fietssnelweg "F3" Brussel - Leuven

Plaatsen verkeerslichten aan oversteekplaats fietssnelweg "F3" Brussel - Leuven

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

N227

Update 20/12/21: De werken zitten erop. In de beeldgalerij hieronder zijn enkele foto's te vinden van de verbeteringen. 

Wat en waarom?

Veilig oversteken 

In de Erpsestraat in Nossegem kruist de fietssnelweg F3 met de Mechelsesteenweg (N227). Wegen en Verkeer plaatst verkeerslichten op het kruispunt zodat fietsers tussen Leuven en Brussel er veilig en vlot kunnen oversteken. Ter hoogte van de aansluiting met de Mechelsesteenweg wordt de Erpsestraat ook lokaal verbreed en krijgen fietsers aan beide zijden wat meer opstelruimte. Dat is beter voor alle weggebruikers, omdat lokaal uitrijdend verkeer zich veiliger kan opstellen ter hoogte van de nieuwe verkeerslichten en fietsers daarnaast ook nog ruimte hebben om tot aan de drukknop te fietsen. Ook fietsers die aan de overkant vanuit de Erpsestraat de Mechelsesteenweg oversteken, krijgen nu voldoende ruimte om langs wachtende auto's verder te rijden.

Het huidige kruispunt met de Erpsestraat in Nossegem is vrij smal en vormt een gevaar voor inrijdend fietsverkeer vanuit de overkant (© Google Maps). De tweede afbeelding geeft het nieuwe ontwerp weer, met een ruimere uitrit - in rode arcering aangeduid - voor plaatselijk verkeer en daarnaast - in grijze arcering - meer opstelruimte voor in- en uitrijdende fietsers. Hier komen ook verkeerslichten met detectie en een drukknop voor fietsers zodat ze veilig kunnen oversteken.

Op fietssnelwegen.be/f3 leest u alles over de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel.

Detectie en drukknop voor fietsers 

De nieuwe verkeerslichteninstallatie zal de fietsers op de fietssnelweg detecteren, maar de verkeerslichten langs de fietssnelweg zullen ook uitgerust zijn met een drukknop. De fietsers zullen dus ook groen licht kunnen aanvragen. 

Opstelruimte voor fietsers 

Wegen en Verkeer zal op de westelijke tak van de Erpsestraat (waar de fietssnelweg loopt) ruimte vrijmaken, zodat de fietsers zich comfortabel kunnen opstellen voor de verkeerslichten.  

Timing en impact?

Werken in twee fases

Fase 1 (eind november 2021)

  • Wanneer? Maandag 29 november - vrijdag 3 december. 
  • Wat? In een eerste fase zal een aannemer de nodige aanpassingen aan de weginfrastructuur aanbrengen, ter voorbereiding van het plaatsen van de verkeerslichten. Hij zal in de eerste plaats een opstelplaats aanleggen in de Erpsestraat, zodat de fietsers in alle veiligheid en comfort kunnen wachten aan de nieuwe verkeerslichten.
  • Hinder tijdens de werken?
    • Fietsers: de gebruikers van de fietssnelweg moeten een week lang omrijden via Guldendelle, de Wauteletstraat en de Namenstraat
    • Autoverkeer: de toegang naar de Erpsestraat wordt afgesloten tijdens de werken. Bewoners rijden om via de Namenstraat om de Erpsestraat te bereiken. Er wordt een week lang tweerichtingsverkeer toegestaan in de Erpsestraat, zodat iedereen naar zijn of haar woning kan rijden.  

Fase 2 (december 2021)

  • Wanneer? Zaterdag 11 december - dinsdag 14 december 
  • Wat? De aannemer plaatst de verkeerslichten.
  • Hinder tijdens de werken? In deze fase zullen de fietsers en de automobilisten alle kanten uit kunnen en zal alle infrastructuur in gebruik blijven.

Vlaams herstelplan: meer fietspaden dan ooit

COVID-19 heeft de wereld en Vlaanderen hard getroffen. Daarom lanceerde de Vlaamse Regering een herstelplan. Een investering van 4,3 miljard in 180 projecten in uiteenlopende domeinen. Van cultuur tot sport, van onderwijs tot de zorgsector en van technologie tot milieu.  De werken in Zaventem worden deels met deze herstelmiddelen uitgevoerd.