Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe rijweg en fietspaden voor Arnold-Sauwenlaan

Nieuwe rijweg en fietspaden voor Arnold-Sauwenlaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Weg

N742

Traktatie voor buurtbewoners op 18/12

De vernieuwing van de Arnold-Sauwenlaan ronden we netjes voor het jaareinde af. Om je te bedanken voor je begrip en geduld, nodigen we je graag uit voor een warm drankje met koffiekoek op zondag 18 december van 11.00 tot 12.30 uur aan Stadscafé De Kring (Arnold-Sauwenlaan 90). Inschrijven kan tot woensdag 14 december. 

Schrijf je in

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plant in het voorjaar van 2022 een grondige vernieuwing van de Dorpsstraat, Arnold-Sauwenlaan, Stadsgraaf en Molenveld (N742) in Dilsen-Stokkem. De rijweg wordt vernieuwd en er komen veilige fietspaden. Dat moet de veiligheid voor alle weggebruikers gevoelig verbeteren. 

Wat en waarom?

Veilig fietsen naar school en trekpleisters

De projectzone omvat de gewestweg N742 tussen de kruispunten met de Rijksweg (N78) en de Nieuwe Weerd. Die kruispunten zelf vallen buiten de omvang van het project. De overige aansluitingen van de zijwegen worden daarentegen wel mee vernieuwd. Het volledige tracé beslaat ongeveer 1,7 kilometer.

Langs weerskanten van de rijweg komen conforme fietspaden. De fietspaden worden voorzien in asfalt, zijn twee meter breed en liggen verhoogd tegen de rijweg. Ter hoogte van de zijstraten wordt het fietspad rood gemarkeerd. 

Dankzij de nieuwe fietspaden zullen fietsers straks veilig kunnen fietsen in Stokkem, zowel richting de scholen, het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd of het toeristisch fietsroutenetwerk langs de Maasvallei. 

Nieuwe rijweg, verhoogde kruispuntplateaus 

Samen met de fietspaden vernieuwt AWV ook de rijweg over de volledige breedte in asfalt. De aansluitingen met de zijstraten worden over enkele meters mee aangepakt. Alle kruispunten, uitgezonderd die met de Kerkhofstraat/Kruisstraat en de Kersenweg, worden uitgevoerd als een verkeersplateau, waarbij de rijweg wordt verhoogd. Het kruispunt met de Steenkuilstraat krijgt bijzondere aandacht: de aansluiting wordt meer haaks uitgevoerd en de middengeleider verdwijnt. 

Over de volledige lengte van de gewestweg verdwijnt in de projectzone de langsparkeerstrook. Die ruimte is nodig voor de aanleg van de nieuwe fietspaden. De parkeerstrook ter hoogte van de stadsfeestzaal Nieuwenborgh blijft evenwel behouden. Het pleintje erlangs wordt verfraaid en beter ingericht met overzichtelijke insteekparkings. Waar mogelijk komen tot slot groenperken

Andere werken in de omgeving

Vanaf maandag 12 september 2022 vernieuwt AWV gedurende enkele nachten het wegdek van het Molenveld (N742). Dit vanaf het kruispunt Nieuwe Weerd tot aan het veer in Meeswijk. Meer informatie vindt u via deze pagina.

Timing en impact?

Gefaseerde vernieuwing tot eind 2022

Woensdag 2 februari 2022 start de vernieuwing van de Arnold-Sauwenlaan, met werken van De Watergroep aan de waterleiding, tussen de Rijksweg en de Langs de Graaf. Ze werken in die zone tot april en schuiven vervolgens op richting Nieuwe Weerd. 

In april 2022 start AWV met de fietspad- en wegvernieuwing. Dat gebeurt in drie verschillende fases (zie lager, faseringskaart). In elke fase wordt de rijweg per rijweghelft aangepakt. Eind 2022 zou zo de volledige herinrichting klaar zijn. 

Minderhinder-maatregelen: eenrichtingsverkeer richting Stokkem

Tijdens de nuts- en wegenwerken gelden er tijdelijk minderhinder-maatregelen: In de werfzone rijdt het verkeer in één richting langs de werken, richting Stokkem. Voor sommige fases kunnen we ook verkeerslichten gebruiken voor beurtelings verkeer. De verkeersmaatregelen gelden telkens per fase, en niet over de volledige lengte van de N742.

Meer info over de timing, fasering en actuele hinder lees je in de rubrieken in de rechterkolom.

Vlaams herstelplan: meer fietspaden dan ooit

COVID-19 heeft de wereld en Vlaanderen hard getroffen. Daarom lanceerde de Vlaamse Regering een herstelplan. Een investering van 4,3 miljard in 180 projecten in uiteenlopende domeinen. Van cultuur tot sport, van onderwijs tot de zorgsector en van technologie tot milieu.  De werken in Dilsen-Stokkem worden deels met deze herstelmiddelen uitgevoerd.

Contacteer ons

Contact
Bereikbaarheidsadviseur Wegen Limburg
Telefoon
0465 09 40 84
E-mail