Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe geluidsschermen langs de Brusselse ring

Nieuwe geluidsschermen langs de Brusselse ring

Algemeen Overzicht

Datum

Weg

R0

Wat en waarom?

Omwonenden beschermen tegen geluidshinder

Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatst vanaf de zomer van 2020 nieuwe geluidsschermen langs de Ring rond Brussel (R0) in Wezembeek-Oppem en Kraainem om omwonenden beter te beschermen tegen geluidshinder van de snelweg. De bestaande, verouderde geluidsschermen vervangen we door nieuwe exemplaren. De totale investeringskost voor deze werken bedraagt 16 miljoen euro. 

We plaatsen nieuwe schermen over een afstand van zo'n 8 kilometer:

  • Op de binnenring tussen het op- en afrittencomplex van Wezembeek-Oppem en het Vierarmenkruispunt.
  • Op de buitenring tussen de Alfons Lenaertsstraat en het Vierarmenkruispunt. 

 

Locaties

Situering geluidsschermen W-O en Kraainem

De zones in Wezembeek-Oppem en Kraainem (aangeduid op het kaartje hierboven) maken deel uit van een prioriteitenlijst van de zwaarst geluidsbelaste woonzones in Vlaanderen. In deze zones financiert het Agentschap Wegen en Verkeer de geluidsschermen volledig. Ter hoogte van de O. de Burburelaan en de Vier Bunderstraat is er een zone die geen deel uitmaakt van de prioriteitenlijst, maar waar wel geluidsschermen komen. Wegen en Verkeer sloot voor die zone een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Kraainem en het gemeentebestuur zal meebetalen voor de schermen. 

Timing en impact?

Laatste werken in zomer 2021

De meeste geluidsschermen zijn ondertussen geplaatst. In de zomer van 2021 worden de twee resterende locaties - ter hoogte van de O. De Burburelaan en ter hoogte van de de Alfons Lenaertsstraat - afgewerkt. 

Meer info over de hinder op het tabblad 'Actuele hinder' hiernaast.