Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe fietspaden voor Retiebaan en Retieseweg

Nieuwe fietspaden voor Retiebaan en Retieseweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

N118

Wat en waarom?

Vernieuwen waterleiding, riolering en fietspaden

Sinds begin december 2021 voeren het Agentschap Wegen en Verkeer en waterbedrijf Pidpa voorbereidende werken uit langs de N118 in Geel. Vanaf het Kempisch Kanaal tot aan de spoorwegovergang in Geel worden de nutsleidingen, waterleiding en riolering vernieuwd en komen er nieuwe fietspaden in asfalt.

Wegen en Verkeer zal over het volledige traject de oude betonnen fietsverharding opbreken en vervangen door nieuwe fietspaden in asfalt. Bovendien zorgen we dat het nieuwe fietspad overal minstens 1,75 m breed is en waar mogelijk zal er een breedte van 2 m worden voorzien. Dit zal het rijcomfort en de veiligheid voor de fietsers aanzienlijk verhogen.

Omdat er naast het fietspad nog een verouderde vezelcement waterleiding ligt, maakt Pidpa van de gelegenheid gebruik om die meteen mee te vernieuwen. Ook de riolering wordt door Aquafin vernieuwd, alvorens we effectief het nieuwe fietspad kunnen aanleggen. Alle noodzakelijke vernieuwingen en werken worden zo in één klap uitgevoerd.

Inritten langs een gewestweg

AWV grijpt deze werken aan om de toegangen van aangelanden tot het gewestdomein veilig en conform met onze regelgeving te maken. Door het aantal conflictpunten met de gewestweg te beperken, zorgen we voor een vlottere doorstroming en een betere verkeersveiligheid.

Bij de beoordeling van de toegangen van aangelanden, baseert AWV zich op dienstorder MOW/AWV/2012/16 (betreffende de reglementering van de toegangen tot gewestdomein), waarvan de volgende bepalingen de belangrijkste zijn:

  • Indien er ontsloten kan worden via een weg van lagere categorie, dient er via die weg ontsloten te worden;
  • Er kan slechts één toegang van maximaal 4,5 meter breed toegestaan worden voor private woningen en gebouwen met beperkt verkeersgenererende activiteiten
  • Er kan slechts één toegang van maximaal 7 meter breed toegestaan worden voor bedrijven en gebouwen met sterk verkeersgenererende activiteiten

Meer informatie over deze regels vindt u op www.wegenenverkeer.be/inritten. Verdere individuele info krijgt u via brief.

Goed om te weten
AWV vernieuwde ook de fietspaden op de N118 in Retie. Meer informatie over dit project vindt u via deze webpagina.

Timing en impact?

Laatste afwerkingen in december

Op vrijdag 1 december gaat de rijweg opnieuw open in beide richtingen voor alle verkeer. Door de regen en het koude weer van de afgelopen dagen moet de aannemer in de loop van december nog enkele kleine afwerkingen doen. De aannemer plaatst dan tijdelijk mobiele signalisatie. Daardoor blijft de hinder beperkt. Als het weer meezit, zijn die laatste afwerkingen klaar tegen de kerstvakantie.