Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw keerpunt tegen onveilige situaties aan afrit E40 Affligem

Nieuw keerpunt tegen onveilige situaties aan afrit E40 Affligem

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

E40

UPDATE 24/10/2022: Ondertussen werd de omgevingsvergunning afgeleverd. Als alles volgens planning verloopt, kunnen de werken in het voorjaar van 2023 van start gaan. 

Wat en waarom?

Keerpunt voor lagere verkeersdruk

Er komt een keerpunt aan de noordkant van het op- en afrittencomplex dat de verkeersdruk zal verlagen aan de kruispunten op de brug. Daardoor zal er geen file meer staan op de snelweg en zullen de wachtrijen op de Stationsstraat (N208) ook minder lang worden. 

Groentijd herhaaldelijk verlengd 

In de huidige situatie zijn er bovenop de brug over de E40 twee kruispunten met verkeerslichten. Het verkeer dat vanuit Brussel komt en in Affligem de snelweg verlaat, moet wachten aan de verkeerslichten om linksaf te rijden naar Liedekerke of Hekelgem. De laatste jaren wordt de wachtrij tijdens de avondspits zo lang, dat de afrit volledig volloopt. Om dat te verhelpen, verlengde Wegen en Verkeer verschillende keren de “groentijd” voor dat verkeer (dat vanuit Brussel komt en in Affligem aan de afrit linksaf draait). Het voordeel is dat de file op de afrit korter werd, het nadeel dat de bestuurders die vanuit Liedekerke komen en de snelweg richting Gent willen nemen, soms langs moeten aanschuiven. 

Keerpunt voor twee verkeersstromen 

Echter, de laatste jaren is de verkeersdrukte zodanig toegenomen dat de aanpassingen aan de verkeerslichten niet meer volstonden om de file op de afrit tegen te gaan. Daarom zal in 2023 een aannemer in opdracht van Wegen en Verkeer een keerpunt aanleggen. Twee verkeersstromen zullen via dat keerpunt moeten omrijden: het verkeer dat vanuit Brussel komt en richting Liedekerke / Hekelgem wil rijden, en het verkeer dat vanuit Liedekerke komt en de oprit richting Gent / Oostende van de E40 wil nemen. Deze bestuurders zullen op de brug niet meer linksaf kunnen draaien - dat zal fysiek onmogelijk gemaakt worden. Ook het verkeer dat vanuit Essene komt zal via het keerpunt moeten rijden om de opritten te bereiken. 

Sleep de slider (de witte lijn) naar rechts om de situatie na de werken te zien.

Timing en impact?

Nog geen concrete timing

Wegen en Verkeer is bezig met de laatste administratieve voorbereidingen voor dit project. Er wordt een omgevingsvergunning aangevraagd en er komt een aanbesteding om een aannemer aan te duiden die de werken zal uitvoeren. Als alles volgens planning verloopt, kunnen de werken in het voorjaar van 2023 van start gaan.

 

De afrit Affligem komende vanuit Brussel. Vandaag kan je hier linksaf richting Liedekerke en Denderleeuw. In de toekomst moet je hier verplicht rechtsaf om verderop te keren op een nieuwe rotonde.

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier