Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw keerpunt tegen onveilige situaties aan afrit E40 Affligem

Nieuw keerpunt tegen onveilige situaties aan afrit E40 Affligem

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

E40
N208

Onder het tabblad 'Beeldmateriaal' kan u foto's terugvinden van het nieuwe keerpunt. 

Wat en waarom?

Keerpunt voor meer verkeersveiligheid

Er komt een keerpunt aan de noordkant van het op- en afrittencomplex dat voor minder lange wachtrijen zorgt op de afrit voor het verkeer vanuit Brussel. De wachtrijen op die afrit zorgden in het verleden voor gevaarlijke situaties en kop-staartaanrijdingen. Het op- en afrittencomplex van Affligem blijft ook na de werken een druk verkeersknooppunt. Maar het wordt dus wel een stuk veiliger. 

Groentijd herhaaldelijk verlengd 

In de huidige situatie zijn er bovenop de brug over de E40 twee kruispunten met verkeerslichten. Het verkeer dat vanuit Brussel komt en in Affligem de snelweg verlaat, moet wachten aan de verkeerslichten om linksaf te rijden naar Liedekerke of Hekelgem. De laatste jaren wordt de wachtrij tijdens de avondspits zo lang, dat de afrit volledig volloopt. Om dat te verhelpen, verlengde Wegen en Verkeer verschillende keren de “groentijd” voor dat verkeer (dat vanuit Brussel komt en in Affligem aan de afrit linksaf draait). Het voordeel is dat de file op de afrit korter werd, het nadeel dat de bestuurders die vanuit Liedekerke komen en de snelweg richting Gent willen nemen, soms langs moeten aanschuiven. 

Keerpunt voor twee verkeersstromen 

Echter, de laatste jaren is de verkeersdrukte zodanig toegenomen dat de aanpassingen aan de verkeerslichten niet meer volstonden om de file op de afrit tegen te gaan. Daarom zal in 2023 een aannemer in opdracht van Wegen en Verkeer een keerpunt aanleggen. Twee verkeersstromen zullen via dat keerpunt moeten omrijden: het verkeer dat vanuit Brussel komt en richting Liedekerke / Hekelgem wil rijden, en het verkeer dat vanuit Liedekerke komt en de oprit richting Gent / Oostende van de E40 wil nemen. Deze bestuurders zullen op de brug niet meer linksaf kunnen draaien - dat zal fysiek onmogelijk gemaakt worden. Ook het verkeer dat vanuit Essene komt zal via het keerpunt moeten rijden om de opritten te bereiken. 

Tip: Klik op de dubbele pijl rechtsboven om de kaart volledig en groter te zien.

Timing en impact?

Laatste aanpassingen vanaf 16 augustus 

Vanaf 16 augustus volgen nog de laatste aanpassingen die ervoor zorgen dat de nieuwe voorzieningen aansluiten op de bestaande infrastructuur. Tijdens die werken wordt alles gedurende twee weken volledig afgesloten. Volgens de huidige planning is het volledige complex - samen met het keerpunt - gebruiksklaar op 31 augustus.

Klik hiernaast door naar het tabblad Actuele hinder om de hinder in detail te bekijken.