Nieuw Hoppinpunt aan station Zichem
Algemeen Overzicht
Wat en waarom?
Toegankelijke bushaltes en heraanleg weg
Het Agentschap Wegen en Verkeer plant de aanleg van een nieuw Hoppinpunt op de Ernest Claesstraat (N212) ter hoogte van het station van Zichem. Daarnaast worden over een afstand van 650 meter enkele aanpassingen uitgevoerd tussen de Demer en Ernest Claesstraat 114. De studie verloopt in samenwerking met De Watergroep, Aquafin en de stad Scherpenheuvel-Zichem.
Wat gaan we doen?
- Verhoogde bushaltes: we verhogen de perrons van de bushaltes ‘Zichem Station’, zodat iedereen comfortabel de bus kan nemen.
- Hoppinpunt: aan het station van Zichem komen voetgangers, fietsers, automobilisten en gebruikers van het openbaar vervoer samen. Daarom wordt deze locatie omgedoopt tot een Hoppinpunt, waar pendelaars makkelijk overstappen van het ene vervoermiddel op het andere.
- Betere voorzieningen voor voetgangers en fietsers: beter uitgeruste en toegankelijkere voet- en fietsvoorzieningen in de stationsomgeving.
- Betere aansluiting fietssnelweg: de fietssnelweg F26 tussen Aarschot en Diest loopt langs de treinsporen en sluit na de werken beter aan op de Ernest Claesstraat (N212).
- Leesbaar wegbeeld: we maken de rijweg duidelijker voor iedereen met een heraanleg en nieuwe markeringen.
- Gescheiden riolering: in de volledige zone wordt een gescheiden riolering aangelegd. Het afvalwater van de omwonenden wordt opgevangen en afgevoerd naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie, terwijl het regenwater apart naar waterlopen en grachten loopt.
Hoppin: een initiatief van de Vlaamse overheid
Met Hoppin stimuleert Vlaanderen de modal shift: de overstap van de wagen als belangrijkste vervoermiddel naar meer duurzame mobiliteit zoals stappen, fietsen, deelmobiliteit en openbaar vervoer, of een combinatie daarvan. Vlaanderen investeert daarom in voldoende mobiliteitsaanbod, in veilige (fiets)infrastructuur en in Hoppinpunten waar de reiziger vlot van het ene op het andere vervoermiddel overstapt. Zo wil Vlaanderen een antwoord bieden op de maatschappelijke uitdagingen zoals luchtvervuiling en files, en inzetten op de leefbaarheid en bereikbaarheid van onze steden en gemeenten.
Hoppin wil iedereen die zich in Vlaanderen verplaatst, zowel professioneel als in de vrije tijd, inspireren en verleiden om zijn mobiliteitsgedrag in vraag te stellen. Daarom gidst Hoppin de Vlaming doorheen duurzame mobiliteitsoplossingen en –initiatieven, zowel van de overheid als van private partners.
Meer info op hoppin.be.
Timing en impact?
Ontwerpen en opmeten
Momenteel loopt de studie waarbij de ontwerpplannen in detail worden uitgewerkt. Om de huidige toestand in kaart te brengen, voeren landmeters in opdracht van de rioolbeheerder binnenkort opmetingen uit. Omwonenden ontvangen nog een infobrief, omdat de landmeter soms ook het privéterrein betreedt.
Volgens de huidige planning kunnen we in 2026 de omgevingsvergunning aanvragen en een aannemer zoeken die de werken zal uitvoeren. Wanneer de timing van de uitvoering van de werken concreet is, melden we dat op deze webpagina.
Vragen? Contacteer ons:
- Contact
-
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant
-