Overslaan en naar de inhoud gaan

Negen portieken met rijstrooksignalisatie op E40 tussen Groot-Bijgaarden en Ternat

Negen portieken met rijstrooksignalisatie op E40 tussen Groot-Bijgaarden en Ternat

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

E40

UPDATE 14/07/21: de rijstrooksignalisatie tussen Groot-Bijgaarden en Ternat wordt in dienst genomen op 19 juli 2021.  

Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatst in totaal negen nieuwe portieken (zes eind 2020 en nog eens drie in april 2021) op de E40 tussen Groot-Bijgaarden en Ternat. Aan de portieken worden borden met "rijstrooksignalisatie" opgehangen. Die geven met een groene pijl of een rood kruis aan of een rijstrook al dan niet geopend is of hoe snel je mag rijden. 

Wat en waarom?

Wegen en Verkeer plaatste in de maand december 2020 reeds zes portieken tussen Groot-bijgaarden en Ternat. De autosnelweg zal tijdens het plaatsen van de borden afgesloten moeten worden. De afzettingen zullen 's avonds en 's nachts gebeuren, om het verkeer zo weinig mogelijk te hinderen. Voor routeadvies en andere details: zie "timing en impact" onderaan deze pagina. 

De portieken tussen Groot-Bijgaarden en Ternat worden geplaatst om de doorstroming en de veiligheid van het verkeer op de snelweg te verbeteren. De spitsstrook die Wegen en Verkeer een van de komende jaren (timing nog niet bekend) in dienst zal nemen tussen Groot-Bijgaarden en Affligem, zal ook opengesteld en afgesloten kunnen worden met de rijstrooksignalisatie die aan de portieken zal hangen.  

Rijstrooksignalisatie op de Antwerpse ring

Tijdens de eerste fase, die eind 2020 is uitgevoerd, werden er zes portieken geplaatst (zie overzichtskaartje hieronder). De portieken die het dichtst tegen Ternat en Brussel zullen staan, worden nu in april 2021 geplaatst.   

Locatie 9 portiekborden Groot-Bijgaarden - Ternat

Timing en impact?

Twee avonden en nachten omleidingen van 21u tot 5u 

De autosnelweg zal tijdens het plaatsen van de portieken volledig afgesloten moeten worden in de rijrichting van Gent / Oostende. De afzettingen zullen 's avonds en 's nachts gebeuren, om het verkeer zo weinig mogelijk te hinderen. 

De werken op de E40 tussen Groot-Bijgaarden en Ternat beginnen op woensdagavond 21 april om 21u. De aannemer werkt door tot 5u ‘s ochtends, zodat tegen de ochtendspits van donderdag 22 april de autosnelweg volledig vrij is voor het verkeer.  Diezelfde dag gaat ‘s avonds de snelweg richting kust opnieuw dicht tot de ochtend erop. Normaal gezien zal de hele ingreep beëindigd zijn op de ochtend van vrijdag 23 april (5u.)

Omleidingen tijdens de plaatsing van drie laatste portieken op de E40 tussen Groot-Bijgaarden en Ternat

Verkeer oost-west op lange afstand: omrijden via Antwerpen

Het Vlaams Verkeerscentrum zal het verkeer op de lange afstand dat zich van oost naar west verplaatst telkens adviseren om een van deze twee routes (telkens via Antwerpen) te volgen:  

  • via de E19, de Antwerpse ring (R1) en de E17 
  • via de A12, de N16 en de E17  

De opritten van Ternat en Affligem van de E40 blijven open.

Omleiding via Ninoofsesteenweg (N8) voor Brussels verkeer 

Automobilisten die tijdens de werken op de Brusselse ring rijden, en in Groot-Bijgaarden door de afzetting de E40 niet kunnen nemen, zullen vanop de ring een omleiding via het onderliggende wegennet kunnen volgen. Ze zullen vanop de ring naar de Ninoofsesteenweg (N8) geleid worden, en vervolgens via Ninove naar geleid worden, waar ze de oprit van de E40 kunnen nemen.  

Beide afritten op R0 met Pontbeeklaan (N9) richting Asse afgesloten 

In Asse vernieuwt Wegen en Verkeer momenteel de Brusselsesteenweg (N9) en daardoor kan je de steenweg momenteel alleen maar gebruiken in de rijrichting van Gent / Aalst naar Brussel.  Om te vermijden dat automobilisten langs daar proberen om te rijden en zich daar dan vastrijden, zal Wegen en Verkeer signalisatie plaatsen op de binnen- en buitenring in Zellik en Groot-Bijgaarden. De rechtstreekse verbindingen van de binnen- en buitenring (afrit n°10) met de Pontbeeklaan (N9) richting Asse worden afgesloten. Bestuurders die vanuit Brussel of vanop de Brusselse ring (R0) Asse willen bereiken, zullen dus ook de omleiding voor het lokale verkeer (via de Ninoofsesteenweg, zie hierboven) moeten volgen. 

Werken portieken Groot-Bijgaarden-Ternat: afsluiting afrit 10 binnen en buitenring richting Asse Pontbeeklaan (N9)

Werken portieken Groot-Bijgaarden-Ternat: afsluiting afrit 10 binnen en buitenring richting Asse Pontbeeklaan (N9) / Zie omleidingskaart boven