Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer verkeersveiligheid voor het kruispunt op de Herseltse-Westelsebaan met de Testeltsesteenweg en de Abdijstraat

Meer verkeersveiligheid voor het kruispunt op de Herseltse-Westelsebaan met de Testeltsesteenweg en de Abdijstraat

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Weg

N212
N165

Wat en waarom?

Veiliger oversteken voor fietsers en voetgangers

Wegen en Verkeer plant werken op de Herseltse-Westelsebaan (N212) aan het kruispunt met de Abdijstraat en de Testeltsesteenweg (N165) in Scherpenheuvel (Averbode). Vlakbij dit drukke kruispunt ligt ook de basisschool De Vlindertuin. Met enkele aanpassingen wordt de situatie er veiliger voor de schoolomgeving en wordt het kruispunt overzichtelijker voor alle actieve weggebruikers:

  • Het kruispunt krijgt nieuwe verkeerslichten met een aangepaste verkeerslichtenregeling en extra detectielussen.
  • Nieuwe fiets- en voetgangersoversteekplaatsen met nieuwe verkeerseilanden over beide gewestwegen, waardoor voetgangers en fietsers in twee keer kunnen oversteken.
  • De fietspaden worden verder weg van het kruispunt gelegd en er wordt meer ruimte vrijgemaakt aan de zijkanten van de gewestwegen voor fietsers en bromfietsers.
  • De rijweg van het kruispunt en de vier aansluitende armen krijgen een nieuwe laag asfalt en markeringen.

Wegen en Verkeer bespreekt nog het ontwerp van het kruispunt met de gemeente Scherpenheuvel-Zichem om de nieuwe verkeerslichtenregeling maximaal conflictvrij te krijgen. Wanneer het ontwerp goedgekeurd is, wordt het op deze webpagina geplaatst.

Timing en impact?

Najaar 2022

Momenteel werkt Wegen en Verkeer verder aan het ontwerp van het kruispunt en wordt dit met de gemeente besproken. In de huidige planning voorzien we de uitvoering voor de vernieuwing van het kruispunt in het najaar van 2022.

Omwonenden in de werfzone ontvangen ruim voor de start van de werken nog een brief met meer concrete informatie over de werken.

Vlaams herstelplan: werken aan meer verkeersveiligheid

COVID-19 heeft de wereld en Vlaanderen hard getroffen. Daarom lanceerde de Vlaamse Regering een herstelplan. Een investering van 4,3 miljard in 180 projecten in uiteenlopende domeinen. Van cultuur tot sport, van onderwijs tot de zorgsector en van technologie tot milieu.  Ook de aanpassingen in Averbode worden deels met deze herstelmiddelen uitgevoerd.

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier