Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderhoud & renovatiewerken

Onderhoud & renovatiewerken

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

KT

Maandelijks nazicht liften

Elke derde dinsdag van de maand laat AWV de liften van de Kennedyfietstunnel controleren. Tussen 09u00 tot 15u00 krijgen beide liften dan een onderhoudsbeurt. Alle kritieke onderdelen van de liften worden gecheckt. Onderdelen die slijtage vertonen, krijgen een vervangingsstuk. Tijdens het onderhoud zijn de liften buiten dienst. Het nazicht vindt maandelijks plaats, omdat de liften zeer veel ritten per dag maken. 

Bekabeling bewakingscamera's in liften  

In december 2022 werd gewerkt aan de bekabeling van de bewakingscamera's in de schuine liften in de fietstunnel. Die kabels zorgen ervoor dat camerabeelden in de liftkooi het Vlaams Verkeerscentrum bereiken. Deze werken waren noodzakelijk voor de veiligheid van de tunnelgebruikers zodat in geval van een noodsituatie, het verkeerscentrum een goed zicht heeft op de tunnel en de lift.

Vernieuwing dakplaten tunneltoegangen

De dakplaten van de vier toegangen naar de Kennedyfietstunnel op rechteroever zijn aan vernieuwing toe. Een eerste afdak werd vernieuwd in maart 2022, een tweede in augustus 2022. Per tunnelingang werd ongeveer 200 m² aan nieuwe metalen dakplaten geïnstalleerd. Aan elke zijde van de d'Herbouvillekaai is nu een toegang met nieuw afdak beschikbaar. 

Op langere termijn voorziet het Agentschap Wegen en Verkeer een uitgebreide renovatie van de tunneltoegangen, met inbegrip van de draagconstructies van de overkappingen. Hiervoor wordt dit jaar een studie opgestart.

Grondig onderhoud uitgevoerd in 2017

In het voorjaar van 2017 werden de liften van de Kennedyfietstunnel gedurende drie maanden grondig gerenoveerd en gemoderniseerd. De vernieuwing gebeurde zowel ‘achter de schermen’ aan voor de gebruiker onzichtbare delen zoals de sturing en de kabels als aan de zichtbare delen zoals liftdeuren, en de binnenkant van de liftkooi. De aanpassingen verhogen de levensduur en de gebruikszekerheid van de liften. De grondige vernieuwing van de liften deed het aantal storingen gevoelig afnemen.