Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Ringlaan in doortocht Wenduine

Herinrichting Ringlaan in doortocht Wenduine

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

N34
N317

Wat en waarom?

Veiliger verkeer in Wenduine 

De Ringlaan (N34) in Wenduine, tussen Drift en de Manitobahelling, wordt helemaal heringericht. Zowel boven als onder de grond krijgt de gewestweg een volledig nieuw gezicht. Boven de grond komt er een nieuwe rotonde, veilige fietspaden en nieuwe oversteekplaatsen. Onder de grond komt er een nieuwe, gescheiden riolering.  

Gescheiden fietspaden en fietsoversteekplaatsen 

Verschillende ingrepen zorgen ervoor dat het fietsverkeer langs de Ringlaan veiliger verloopt. Momenteel zijn er langs de Ringlaan heel wat parkeerplaatsen waar schuinparkeren geldt, wat voor gevaarlijke situaties zorgt. Deze plaatsen worden vervangen door langsparkeerstroken aan beide kanten van de weg. Voor fietsers zijn er in het nieuwe ontwerp dan weer fietspaden voorzien die gescheiden zijn van de rijweg door veiligheidsstroken en opvallen door hun rode kleur. Bovendien liggen de fietspaden iets hoger dan de weg. Aan beide zijden van de weg komen ook volwaardige voetpaden over het volledige traject.

Veilig oversteken

Momenteel kunnen fietsers en voetgangers de Ringlaan enkel oversteken aan de kruispunten en aan enkele onbeveiligde doorsteken. Met het nieuwe ontwerp komt hier verandering in. Over het volledige traject komen er een aantal oversteekplaatsen. Bovendien wordt het kruispunt met de Leopold-II laan een stuk veiliger gemaakt voor overstekende fietsers en voetgangers.

Aantrekkelijker wegbeeld 

Net zoals nu het geval is, kan het verkeer op de Ringlaan in elke rijrichting gebruik maken van één rijstrook. De groene middenberm, die momenteel bestaat uit gras en bomen, wordt ook heraangelegd. Zo maken we de Ringlaan niet enkel veiliger, maar ook aantrekkelijker.

Timing en impact

Werken starten opnieuw in februari 2022

De herinrichting van de Ringlaan gebeurt in verschillende fases. Op dinsdag 1 februari 2022 start de aannemer met de volgende fase van de werken, vanaf dan wordt gewerkt tussen de Langestraat en het Duinrozepad. Daarna worden ook de andere delen van de Ringlaan heringericht. Een concrete timing van de volgende fases is er nog niet.

Op het tabblad 'Actuele hinder' leest u alles over de verkeershinder.