Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Mechelse Vesten

Herinrichting Mechelse Vesten

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

R12

Sinds 4 juli 2022 is de Mechelse tangent geopend voor verkeer. Dat is de nieuwe verbindingsweg tussen de op- en afritten Mechelen-Zuid op de E19, de Brusselsesteenweg, Leuvensesteenweg en de N15 richting Putte. De tangent zorgt ervoor dat heel wat doorgaand verkeer niet langer via de Vesten moet rijden, dat is de stadsring rond Mechelen (R12). De ideale kans om voor die Vesten een nieuwe toekomst uit te stippelen. De stad Mechelen en AWV slaan daarvoor de handen in elkaar. 

Wat en waarom?

Aangenaam wonen en verplaatsen

De komende jaren vernieuwen we de Vesten volledig. We maken er ruimte voor meer groen, voor fietsers, wandelaars en openbaar vervoer, om te spelen en te ontmoeten. 

Om die Nieuwe Vesten te realiseren voeren we vanaf augustus 2022 eenrichtingsverkeer in. De binnenstad en de omliggende wijken bereikt u vanaf dan via de buitenste rijstroken. Woningen, winkels en andere gebouwen aan de binnenkant van de Vesten blijven bereikbaar via parallelwegen, fietsstraten en busbanen.

Doorgaand verkeer, of het verkeer dat zich over een langere afstand verplaatst, sturen we richting de R6 of de tangent.

Projectverloop

Volgende stappen

Sinds maandag 4 juli 2022 is de tangent geopend voor verkeer. Die verbindt de op- en afritten Mechelen-Zuid op de E19 met het Douaneplein aan de N15. 

Van augustus tot december 2022 voeren we geleidelijk aan eenrichtingsverkeer in op de Vesten. Om die omschakeling snel te maken, gebruiken we tijdelijke maatregelen. Met verplaatsbare bloembakken, een opvallende strook verf of blokken op de weg leiden we het verkeer in goede banen. En maken we nu al plaats om te fietsen, wandelen, spelen, ontspannen, sporten of elkaar te ontmoeten. 

Daarna maken we werk van een definitieve vernieuwing van de Vesten. Daarin willen we ook de stem horen van al wie woont, werkt en studeert in Mechelen. Eind 2029 moeten de volledige Vesten vernieuwd zijn. 

 

Op de hoogte blijven? 

Lees meer over onze baanbrekende plannen op denieuwevesten.be.

 

Vesten