Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting dorpskern Veerle

Herinrichting dorpskern Veerle

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Provincie

Plaats

Weg

N127
N141

De verkeersveiligheid in de dorpskern van Veerle is toe aan verbetering. Het Agentschap Wegen en Verkeer plant er een grondige herinrichting. In de toekomst komen er nieuwe fietspaden, veilige kruispunten en ook de omgeving van de scholen wordt aangepakt.

Wat en waarom?

Wat gaat er veranderen?

Wegen en Verkeer zorgt voor een grondige herinrichting van de twee gewestwegen. De rijweg wordt vernieuwd en we leggen overal brede fiets- en voetpaden aan. Verschillende kruispunten krijgen een veiligere inrichting en we hebben extra aandacht voor de omgeving van de scholen. Ten slotte zorgen we voor meer groen in het straatbeeld. Kortom: het Veerle van na de werken wordt een stuk veiliger én aantrekkelijker dan vandaag.

Waar staat het project nu?

We zijn bezig met de laatste aanpassingen aan het ontwerp. Tegelijk werken we aan de administratieve voorbereiding van het project. De werken in Veerle volgen op de werken aan de Averboodsebaan (N165), waar de fietspaden ook aangepakt worden. Eerst wordt het gedeelte Averboodsebaan - Diestsebaan tot aan de Winde aangepakt.

3x verkeersveiligheid

1. Veilig fietsen

In de volledige projectzone komen veilige en comfortabele fietspaden. Langs de Diestse Baan, buiten de bebouwde kom, liggen de fietspaden achter de gracht en volledig afgescheiden van de rijweg. Binnen de bebouwde kom leggen we de fietspaden iets hoger dan de rijweg, met een smalle strook tussen beide. Zo is er een scheiding tussen auto’s en fietsers, maar kunnen alle weggebruikers elkaar wel goed zien.

2. Veilig oversteken

Alle kruispunten worden veiliger ingericht. In het centrum van Veerle, aan het kruispunt van de twee gewestwegen Veerle-Dorp/ Diestse Baan (N127) en Vorstse Baan (N141), komen twee oversteekplaatsen met een middeneiland. Zo zijn overstekende fietsers en voetgangers beter zichtbaar en kunnen ze vlot in twee bewegingen oversteken. Om de veiligheid aan dit kruispunt nog te verhogen, zal je als automobilist het dorpsplein aan Veerle-Dorp vanop een andere plaats kunnen oprijden. Tot slot komen er ook nieuwe oversteekplaatsen aan de kruispunten met de Tessenderloseweg, Averboodsebaan, Schoterheide en de Eindhoutseweg.

3. Veilig naar school

In de buurt van de basisscholen in Veerle-Dorp krijgt het wegdek een opvallende gele kleur. Dit gebeurt op dezelfde manier als bij andere schoolomgevingen in de gemeente. Zo trekken we de aandacht van automobilisten en maken we meteen duidelijk dat ze een schoolomgeving binnenrijden. Er komen ook brede, goed zichtbare zebrapaden.

Timing en impact?

Infopanelen infomarkt 

Op woensdag 27 april heeft Wegen en Verkeer een infomarkt georganiseerd waarin de plannen in detail zijn toegelicht. De infopanelen die getoond werden op de infomarkt kan u hieronder raadplegen.