Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Boterlaarbaan/Van Strydoncklaan tussen Herentalsebaan en R11

Herinrichting Boterlaarbaan/Van Strydoncklaan tussen Herentalsebaan en R11

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Provincie

Plaats

Weg

N116

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert een studie uit naar een volledige herinrichting van de Boterlaarbaan/Van Strydoncklaan (N116) van gevel tot gevel, tussen de Herentalsebaan en de R11. We vervangen het wegdek van de rijbaan en richten conforme fietspaden in. De uitvoering van de werken start ten vroegste in 2026.

Wat en waarom?

Volledige herinrichting voor meer verkeersveiligheid en rijcomfort

Om de verkeersveiligheid en het rijcomfort te verhogen, voeren we een studie uit naar de volledige herinrichting van de N116, van gevel tot gevel, vanaf de Herentalsebaan/‘t Mestputteke tot de R11. De nutsmaatschappijen zullen daarbij rioleringswerken uitvoeren. AWV bekijkt de weginrichting, vervangt het wegdek van de rijbaan en richt nieuwe, comfortabele fietspaden in.

Inrichting toekomstig Hoppinpunt

Dit project past ook binnen de herinrichting van Silsburg, de keerlus van de De Lijn. Daar wordt in de toekomst een ‘Hoppinpunt’ ingericht. Een Hoppinpunt is een punt waar verschillende vervoermiddelen samenkomen. Hier stap je vlot over van het ene op het andere vervoermiddel, zoals trein, tram, bus, je eigen fiets of een Hoppinfiets of - wagen. Je herkent een hoppinpunt aan de paarsgroene Hoppinzuil met het logo van Hoppin en van de Vlaamse Overheid.

De bouw van Hoppinpunten maakt deel uit van de mobiliteitsswitch. Met de mobiliteitsswitch zet Vlaanderen in op efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer. Dat doen we door de vraag en het aanbod van openbaar vervoer beter op elkaar af te stemmen. De komende jaren zal het aantal Hoppinpunten in Vlaanderen sterk groeien. Zodra het netwerk volledig uitgebouwd is, zal je alle functies van het Hoppinpunt kunnen gebruiken.

Tussentijdse herstelling dringt zich op

Een ingreep aan het wegdek kan niet op zich laten wachten tot de volledige herinrichting. Tijdens de winter van 2022-2023 voerde een aannemer enkele lokale herstellingswerken uit met koud asfalt, maar die ingrepen waren vanwege de weersomstandigheden geen langdurige oplossing. Daarom zorgen we voor een tussentijdse herstelling. Lees er meer over op deze pagina.

Timing en impact?

Herinrichting ten vroegste vanaf 2026

Het onderzoek naar de volledige heraanleg van de Boterlaarbaan/Van Strydoncklaan bevindt zich momenteel in startnotafase, waarin verschillende alternatieven voor de herinrichting worden afgewogen. De goedkeuring van de startnota volgt in de zomer van 2023. Nadat een team van experten een voorkeursoplossing heeft uitgewerkt, wordt deze in een projectnota gegoten. Na goedkeuring van de projectnota dienen we een omgevingsvergunning in. De uitvoering van de werken staat ten vroegste op de planning vanaf 2026. Meer informatie volgt via deze pagina.