Overslaan en naar de inhoud gaan

Grondige renovatie van brug Voorheide in Arendonk

Grondige renovatie van brug Voorheide in Arendonk

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

N139

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant een grondige renovatie van brug 5 aan Voorheide (N139) over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten in Arendonk. Zowel de onderkant als de bovenkant van de brug wordt vernieuwd. De werken zullen ruim een half jaar in beslag nemen. Gemotoriseerd verkeer wordt tijdens de volledige duur van de werken omgeleid. Fietsers en voetgangers kunnen de fietsbrug aan de zuidzijde blijven gebruiken in beide richtingen.

Wat en waarom?

Vernieuwen onder- en bovenkant brug

Brug 5 aan Voorheide in Arendonk ligt over het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, op ongeveer 2 kilometer van de Nederlandse grens. De brug kreeg eerder aan beide zijden al nieuwe fietsbruggen. Na een inspectie is gebleken dat een grondige renovatie van de wegbrug noodzakelijk is.

Naast een nieuw wegdek, een nieuwe waterdichte rok, nieuwe brugdekvoegen en nieuwe leuningen, wordt ook het beton van de balken aan de onderzijde van de brug hersteld. De afbraak en het storten van de brugdekplaat gebeurt gefaseerd en het beton zal geruime tijd moeten uitharden. Aan de indeling of breedte van de rijstroken veranderen we niets. Wel krijgt de rijweg een volledig nieuwe toplaag asfalt, zowel op de brug als voor en achter de brug, vanaf kruispunt met De Brulen tot ongeveer aan Onder d’Eike. Het vernieuwde brugwegdek zal het rijcomfort sterk verhogen.

Wat is een waterdichte rok?

Een waterdichte rok of waterdichtingslaag komt als een soort beschermlaag tussen het gewapend beton van de brugconstructie en het asfalt van de rijweg te liggen. Ze zorgt ervoor dat er geen vloeistoffen (regenwater, olie, strooizout, ...) in de betonstructuur van de brug kunnen sijpelen. Zo wordt betonrot voorkomen en verlengen we de levensduur van de gehele brugconstructie. Het plaatsen van de waterdichting is zeer weersgevoelig.

Werfzone brug 5. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Vernieuwing fietspad aan kruispunt Grens met Poederstraat

Tijdens de afsluiting van de brug, maakten we van de gelegenheid gebruik om het fietspad te vernieuwen aan het kruispunt van de Grens met de Poederstraat. Deze werken werden in de eerste twee weken van oktober uitgevoerd.

Timing en impact?

Start werken eind februari 2023

De renovatie startte op 27 februari 2023 en zou zo'n half jaar in beslag nemen. Op zaterdag 14 oktober opende de brug opnieuw voor alle verkeer, maar sindsdien wordt wel nog verder gewerkt aan de onderkant van de brug. In de loop van het voorjaar 2024 ronden we de renovatie volledig af. De exacte datum wordt later bekend gemaakt via deze website en de nieuwsbrief.

Verkeershinder

Alle info over de verkeerssituatie tijdens de werken vind je onder ‘actuele hinder’.

Heeft u vragen? Contacteer ons