Overslaan en naar de inhoud gaan

Geluidsschermen langs snelweg t.h.v. Schaatsbergen en Ven

Geluidsschermen langs snelweg t.h.v. Schaatsbergen en Ven

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

E313

Om de levenskwaliteit van de omwonenden te verbeteren plaatsen het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeente Olen nieuwe geluidsschermen aan weerskanten van de E313 in Olen. Het gaat om een totale lengte van zo'n 1,4 kilometer, ter hoogte van de gemeentewegen Schaatsbergen en Ven. De uitvoering van de werken start in september 2020 en zal zo'n 3 maanden in beslag nemen.

Wat en waarom?

Geluidsschermen weerskanten van snelweg 

De betonnen geluidsschermen worden geplaatst aan weerskanten van de E313 over een totale lengte van zo’n 1,4 kilometer, ter hoogte van de gemeentewegen Schaatsbergen en Ven. De schermen variëren tussen 3 en 4 meter. De voorzijde (kant autosnelweg) van het geluidsscherm bestaat uit een absorberend materiaal waardoor de geluidsgolven niet weerkaatsen. 

Het project wordt opgedeeld in twee delen:

  1. noordzijde E313 (rijrichting Antwerpen) : 625 meter geluidsschermen
  2. zuidzijde E313 (rijrichting Hasselt) : 770 meter geluidsschermen
E313 Olen - Locatie geluidsschermen

Het Agentschap Wegen en Verkeer stelde een lijst op van de zwaarst geluidsbelaste woonzones in Vlaanderen. Die houdt rekening met het geluidsniveau ter hoogte van elke woning en het aantal woningen binnen de woonzone. De woonzones in Olen komen niet voor op deze prioriteitenlijst voor investeringen van AWV, maar door de financiële bijdrage van het lokaal bestuur van Olen wordt dit project toch mogelijk. Het Agentschap Wegen en Verkeer voorziet 1.200.000 euro en het lokaal bestuur van Olen 800.000 euro.

Timing en impact?

Gefaseerde uitvoering vanaf half september 2020

De voorbereidende werken starten maandag 14 september en worden 's nachts uitgevoerd. Het gaat dan o.a. om het maken van doorsteken door de middenberm. De effectieve plaatsing van de geluidsschermen gebeurt in twee fases:

  • Fase 1: noordzijde of rijrichting Antwerpen
  • Fase 2: zuidzijde of rijrichting Hasselt 

De volledige uitvoeringstermijn bedraagt uiterlijk drie maanden

Minderhinder-maatregelen: op- en afrit richting Hasselt afgesloten, versmalde rijstroken

  • Om veilig te werken worden de rechterrijstrook en de pechstrook van de autosnelweg ingericht als werkzone en zijn ze afgesloten.  
  • Verkeer op de E313 blijft steeds mogelijk, maar rijdt ter hoogte van de werfzone in elke richting over twee versmalde rijstroken dankzij doorsteken in de middenberm.
  • De afrit en de oprit van complex 22a Herentals richting Hasselt worden uit veiligheidsoverwegingen afgesloten voor de volledige duur van de werken (in tegenstelling tot eerdere berichtgeving).
  • Op de snelweg geldt er plaatselijk een snelheidsbeperking

Meer informatie leest u in de rechterkolom (of onderaan als u mobiel surft) onder 'actuele hinder'. 

Contacteer ons

Contact
Bereikbaarheidsadviseur
Telefoon
0468 03 53 84
E-mail