Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietstunnel onder Steenweg naar Neeroeteren in Elen

Fietstunnel onder Steenweg naar Neeroeteren in Elen

Algemeen Overzicht

Datum

Status

In Studie

Provincie

Weg

N757

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plant de aanleg van een fietstunnel onder de Steenweg naar Neeroeteren (N757) in Elen (Dilsen-Stokkem), ter hoogte van de Stationsstraat en de Eekhoornlaan. De fietstunnel gaat zorgen voor een veilige en conflictvrije kruising voor fietsers die de fietssnelweg Kolenspoor (F751) tussen en en Maaseik gebruiken.

Wat en waarom?

De Steenweg naar Neeroeteren (N757) vormt de verbinding tussen Kinrooi en Rotem. Het projectgebied omvat het gedeelte tussen de kruising met de Stationsstraat en de Eekhoornlaan (bij fietsknooppunt 43-45). De zone wordt aangeduid op de kaart.

Klik op de pijl rechtsboven om de afbeelding vergroot te bekijken. 

Belangrijke fietsas

De fietssnelweg Kolenspoor (F751) is een belangrijke route, onder meer omdat ze aansluitingen heeft op diverse Bovenlokale Functionele Fietspaden (BFF) in Niel-bij-As, Dilsen, Elen, Maaseik en de fietssnelweg van de Zuid-Willemsvaartroute (F78). De nieuwe tunnel wordt dan ook een vlotte schakel in het uitgebreide fietsnetwerk in de omgeving en veilige oversteek van de Steenweg naar Neeroeteren.

Aanleg fietstunnel

De fietstunnel zorgt niet alleen voor een conflictvrije oversteek van de N757. Het is de bedoeling om ook comfortabel te kunnen fietsen, daarom wordt er een dubbelrichtingsfietspad aangelegd. Tussen het fietspad en de tunnelwanden is bovendien een veiligheidsstrook van minstens één meter voorzien. Fietsers kunnen de tunnel in- en uitrijden via de Eekhoornlaan en de Stationsstraat. 

Bushaltes

De bestaande bushaltes blijven op hun locatie staan, maar één bushalte gaat vernieuwd worden.

Riolering

Tijdens de werken leiden we de nutsleidingen en riolering rond de nieuwe fietstunnel.

Timing en impact?

De werken starten ten vroegste in 2025. Samen met de aannemer gaan we een fasering uitwerken. Zodra die duidelijk is, koppelen we daarover terug.

Voordat de werken kunnen starten, dient AWV een omgevingsvergunning te krijgen.

Meer investering in veilig fietsen

AWV investeert steeds meer in fietsinfrastructuur. Dankzij het Vlaamse relanceplan worden extra middelen vrijgemaakt voor fietspaden langs gewestwegen. Zo krijgt het fietsnetwerk in Vlaanderen meer vorm en wordt fietsen veiliger en comfortabeler, zodat morgen nog meer mensen de fiets nemen. Meer info lees je hier.

NL_Gefinancierd_door_de_Europese_Unie_POS_ycqtyh.jpeg