Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietsbrug voor Leirekensroute in Opwijk

Fietsbrug voor Leirekensroute in Opwijk

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

N47

Wat en waarom?

Veilig oversteken

In Opwijk kruist de Leirekensroute, de fietssnelweg op de vroegere spoorwegverbinding Londerzeel-Aalst, de Steenweg op Dendermonde (N47). Om ervoor te zorgen dat fietsers en voetgangers er veilig kunnen oversteken, plant Wegen en Verkeer de aanleg van een fietsbrug over de drukke gewestweg.

Waarom een fietsbrug en geen fietstunnel?

Na uitgebreid studiewerk, waarbij het studiebureau meerdere mogelijkheden onderzocht, bleek dat het bouwen van een tunnel op deze locatie moeilijk uitvoerbaar is. Door de aanwezigheid van een grote persluchtleiding brengt het graven van een tunnel te veel risico’s met zich mee. We kozen daarom voor een fietsbrug. Om te voorkomen dat de helling te steil is, zal het een fietsbrug met spiraal worden. Na de goedkeuring van het voorontwerp, wordt een infomoment georganiseerd over de plannen.

Middeneiland zorgt voor veiligheid op korte termijn

In 2021 legde Wegen en Verkeer al een middeneiland aan op de Steenweg op Dendermonde. Sindsdien kunnen fietsers in twee bewegingen oversteken en zijn ze beter zichtbaar. Het fietspad werd ook iets anders aangelegd, zodat fietsers de auto’s beter zien aankomen. Met deze ingrepen kunnen fietsers op korte termijn al veiliger oversteken in afwachting van een brug.

De kruising van de Leirekensroute met de Steenweg op Dendermonde. In 2021 werd er een middeneiland aangelegd. © AWV 2021

Waar staan we nu?

Ontwerp klaar in 2024

In het verleden waren er al plannen voor een fietstunnel. Omwille van problemen met nutsleidingen moest de bouw toen worden uitgesteld. Een nieuwe studie, die erop gericht is om die problemen op te lossen, werd opgestart in 2022. In het najaar van 2023 werd in de startnota vastgelegd dat er een fietsbrug in plaats van een fietstunnel komt. In 2024 zal het ontwerp klaar zijn. Een concrete timing voor de uitvoering is er momenteel nog niet. Zodra we meer weten, leest u dat op deze pagina. 

Lees op deze pagina meer over de projectstuurgroep en het traject van studiebureau tot spadesteek.

Fietssnelweg 27

De Leirekensroute tussen Aalst en Dendermonde maakt deel uit van de  fietssnelweg F27. Lees er alles over op fietssnelwegen.be/F27. 

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier