Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouw van brug over E40 voor fietsers en lokaal autoverkeer ter hoogte van Lombeekstraat

Bouw van brug over E40 voor fietsers en lokaal autoverkeer ter hoogte van Lombeekstraat

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

E40

Wat en waarom?

Nieuwe brug aan Lombeekstraat

Tot 2010 liep de Lombeekstraat via een brug over de E40. Na een aanrijding door een vrachtwagen in oktober 2010 moest de brug omwille van veiligheidsredenen worden afgebroken. Wegen en Verkeer legt in het najaar van 2020 een nieuwe brug aan op dezelfde locatie. 

Lombeekstraat

Stalen brug op maat van fietsers

Met de nieuwe brug komt er een fiets- en voetgangersverbinding over de E40 tussen de dorpskernen van Essene (Affligem) en Sint-Katharina-Lombeek (Ternat). De brug werd dan ook ontworpen op maat van voetgangers en fietsers. Zo komen er aan beide kanten verhoogde voet- en fietspaden van telkens 2,5 meter breed. Voor het autoverkeer wordt een strook van 3 meter breed voorzien, waarlangs auto's beurtelings over de brug kunnen rijden.

Bovenaanzicht ontwerp brug Lombeekstraat

Bovenaanzicht uit het ontwerp van de brug over de E40: aan beide kanten komt een verhoogd fiets- en voetpad van 2,5 meter breed.

Timing en impact?

Weekend 5 - 7 februari verkeershinder tussen Brussel en Gent 

Van vrijdag 5 tot en met zondag 7 februari plaatst een aannemer in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer de liggers van een nieuwe brug over de E40 in Affligem. De avond van vrijdag 5 februari en de nacht van 5 op 6 februari wordt de E40 daarom in de beide rijrichtingen afgesloten tussen het op- en afrittencomplex van Aalst en het verkeersknooppunt met de Brusselse ring (R0) in Groot-Bijgaarden. Het Vlaams Verkeerscentrum raadt het langeafstandsverkeer dat zich van oost naar west of van west naar oost verplaatst (bijv. vanuit Limburg naar Gent) aan om dan om te rijden via Antwerpen. Op zaterdag 6 en zondag 7 februari zal het verkeer op de E40 in de beide rijrichtingen afwisselend over een of twee (i.p.v. drie) rijstroken moeten rijden. Mogelijk zal het op zaterdag en zondag door die wegversmallingen ook beter zijn om via Antwerpen te rijden, dan om aan te schuiven op de E40. Het Verkeerscentrum raadt hoe dan ook weggebruikers aan om voor hun vertrek de verkeersinformatie te raadplegen. Hun routeadvies zal afhangen van de verkeersdrukte van het moment. 

Omrijden via E19 of A12 > R1 > E17 

Op vrijdag 5 februari zal Wegen en Verkeer rond 23u de E40 in de beide rijrichtingen afsluiten tussen het op- en afrittencomplex van Aalst en het verkeersknooppunt (van de Brusselse ring en de E40) van Groot-Bijgaarden. Vanaf dat moment, tot de ochtend erop rond 7u (zaterdag 6 februari) zullen automobilisten niet kunnen aansluiten op de E40 van op de Brusselse ring. Ze zullen ook de E40 niet meer kunnen nemen in Ternat, Affligem en Aalst (in Aalst alleen niet in de rijrichting van Brussel, wel in de rijrichting van Gent / Oostende). Het Verkeerscentrum zal het verkeer tussen Brussel en Gent en het langeafstandsverkeer op de oost-westas, bijvoorbeeld het verkeer tussen Gent en Limburg, aanraden om via de Antwerpse ring (R1) en de E17 te rijden. Het verkeer dat via Brussel rijdt, kan dan via de E19 of de A12 in Antwerpen op de ring aansluiten. 

Zaterdag en zondag wegversmallingen: check de verkeersinfo!  

Op zaterdag 6 februari en 7 februari zal de rijweg van de E40  versmald worden, zodat de aannemer over voldoende ruimte beschikt om te werken. Als de verkeersdrukte binnen de perken blijft, kunnen weggebruikers wellicht best gewoon even aanschuiven ter hoogte van de werf op op de E40. Als de wachtrijen echter te lang worden, zal het Verkeerscentrum via de media en via de dynamische informatieborden op de snelwegen adviseren om de omleidingen via Antwerpen (zie hierboven) te volgen. Het Verkeerscentrum raadt weggebruikers sowieso aan om voor hun vertrek de website verkeerscentrum.be te raadplegen.  

Geen hinder voor het verkeer, behalve bij plaatsen brugdek

De werken vinden allemaal plaats naast de rijweg. Er zal dus geen hinder zijn voor het verkeer op de snelweg. Enkel gedurende een weekend (zie hierboven), wanneer het brugdek wordt geplaatst, moet de snelweg volledig worden afgesloten. 

 

Omleiding E40 Groot-Bijgaarden-Ternat