Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouw van brug over E40 voor fietsers en lokaal autoverkeer ter hoogte van Lombeekstraat

Bouw van brug over E40 voor fietsers en lokaal autoverkeer ter hoogte van Lombeekstraat

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

E40

UPDATE 06/05/21: de werken verlopen volgens planning. De aannemer stort het laatste beton in de loop van mei en hij brengt de waterdichting aan in juni. Normaal gezien zal de brug begin juli opengesteld worden. 

Wat en waarom?

Nieuwe brug aan Lombeekstraat

Tot 2010 liep de Lombeekstraat via een brug over de E40. Na een aanrijding door een vrachtwagen in oktober 2010 moest de brug omwille van veiligheidsredenen worden afgebroken. Wegen en Verkeer legt in het najaar van 2020 een nieuwe brug aan op dezelfde locatie. 

Lombeekstraat

Stalen brug op maat van fietsers

Met de nieuwe brug komt er een fiets- en voetgangersverbinding over de E40 tussen de dorpskernen van Essene (Affligem) en Sint-Katharina-Lombeek (Ternat). De brug werd dan ook ontworpen op maat van voetgangers en fietsers. Zo komen er aan beide kanten verhoogde voet- en fietspaden van telkens 2,5 meter breed. Voor het autoverkeer wordt een strook van 3 meter breed voorzien, waarlangs auto's beurtelings over de brug kunnen rijden.

Bovenaanzicht ontwerp brug Lombeekstraat

Bovenaanzicht uit het ontwerp van de brug over de E40: aan beide kanten komt een verhoogd fiets- en voetpad van 2,5 meter breed.

Timing en impact?

Geen hinder voor het verkeer, behalve bij plaatsen brugdek

De werken vinden allemaal plaats naast de rijweg. Er zal dus geen hinder zijn voor het verkeer op de snelweg. Enkel gedurende een weekend (zie hierboven), wanneer het brugdek wordt geplaatst, moet de snelweg volledig worden afgesloten. De afsluitingen vonden plaats in februari 2021.  

 

Omleiding E40 Groot-Bijgaarden-Ternat