Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanpassingen op Tiensesteenweg aan Michottepark

Aanpassingen op Tiensesteenweg aan Michottepark

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N3

Wat en waarom?

Veiliger oversteken en nieuwe bushaltes 

Wegen en Verkeer voert binnenkort enkele aanpassingen uit op de Tiensesteenweg (N3) aan het Michottepark in Leuven. De aanpassingen maken het kruispunt veiliger en overzichtelijker voor voetgangers en fietsers.  

Wat verandert er? 

  • Nieuwe oversteekplaats: we verplaatsen het zebrapad zodat het meteen aansluit op de Albert Stainierstraat. Aan het zebrapad komt een nieuwe oversteekplaats voor fietsers. Ten slotte wordt het fietspad voor de kerk achter de parkeerplaatsen heraangelegd. Zo rijden fietsers achter de geparkeerde auto's door en niet meer naast het auto- en busverkeer. 
  • Nieuwe bushaltes: de bushalte ‘Heverlee Sint-Franciscuskerk’ wordt in beide richtingen vernieuwd. Ze krijgt een verhoogd perron zodat iedereen makkelijk op en van de bus kan stappen.

Zo ziet het kruispunt er na de werken uit. De bushaltes worden vernieuwd en er komen veilige oversteekplaatsen voor voetgangers én voor fietsers.

Ter hoogte van het Michottepark werd er door de stad Leuven al een Hoppinpunt geïnstalleerd. Meer info hierover vindt u terug op deze webpagina. De werken van Wegen en Verkeer zorgen ervoor dat het Hoppinpunt nog beter en veiliger uitgerust is.

Toegankelijke bushaltes

Wegen en Verkeer werkt overal in Vlaanderen aan veiligere en comfortabelere bushaltes. Busverkeer zal in de toekomst aan de bushaltes op de rijweg stoppen om de toegankelijkheid te vergroten. We leggen overal een verhoogd perron aan, zodat in- en uitstappen makkelijker wordt voor mensen met een beperkte mobiliteit en mensen met kinderwagens. Bovendien kunnen de bussen hun halte vlotter verlaten door op de rijweg te stoppen. Ze moeten dan niet invoegen in het verkeer, wat zorgt voor meer stiptheid. Lees meer over hoe Wegen en Verkeer aan toegankelijke bushaltes werkt op deze pagina.

Timing en impact?

Werken van 13 maart tot eind april/begin mei

Volgens de huidige planning start de aannemer met de werken op woensdag 13 maart 2024. Ze duren ongeveer anderhalve maand, tot eind april 2024. De aannemer werkt in verschillende fasen en start aan de kant van het park Michotte.vIn de laatste fase wordt er richting Tienen gewerkt aan de kant van de Sint-Franciscuskerk.

Algemene verkeershinder

  • Voetgangers kunnen via tijdelijke lichten (met drukknop) oversteken buiten de werfzone. 
  • Fietsers krijgen een eigen doorgang (‘fietscorridor’) waardoor ze altijd in beide richtingen de werfzone kunnen voorbijrijden. 
  • Openbaar vervoer: De Lijn voorziet tijdelijke haltes tijdens de werken voor gebruikers van de lijnen 7, 8, 9, 380, N2 en N8. Op delijn.be/routeplanner vindt u actuele informatie over de hinder. 
  • Gemotoriseerd verkeer kan op de Tiensesteenweg beurtelings doorrijden in beide richtingen. De huidige verkeerslichten worden weggenomen en vervangen door tijdelijke verkeerslichten.

Over basisbereikbaarheid en Hoppin 

Basisbereikbaarheid, Hoppin gedoopt in de communicatie naar het brede publiek, is de nieuwe mobiliteitsvisie voor Vlaanderen. Met Hoppin zet Vlaanderen in op efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer voor iedereen. Combimobiliteit staat daarin centraal: het combineren van verschillende vervoermiddelen om vlot een bestemming te bereiken. Vraag en aanbod worden daarvoor op elkaar afgestemd en alle oplossingen voor het openbaar vervoer worden gebundeld onder één herkenbare naam, Hoppin. De trein, tram en bus blijven vaste waarden. Op drukke lijnen zetten we snellere en frequentere bus- en tramverbindingen in. Op minder drukke lijnen organiseren we het aanbod anders en komt er flexvervoer waarbij je vooraf een rit boekt.  Ook deelsystemen vormen een aanvulling op de bus- en tramverbindingen van De Lijn. Met een deelfiets- of wagen leg je vlot het eerste of laatste deel van je traject af. Er wordt ook rekening gehouden met het fiets- en wegennetwerk zodat je makkelijk je eigen fiets of wagen kan combineren met het openbaar vervoer.

Meer info op hoppin.be

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier