Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg verhoogde bushaltes aan Sint-Reneldisplein

Aanleg verhoogde bushaltes aan Sint-Reneldisplein

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

N253

Wat en waarom?

Toegankelijke bushaltes aan Hoppinpunt

De bushaltes ‘Heverlee Egenhoven’ op de Sint-Jansbergsesteenweg (N253) aan het Sint-Reneldisplein in Egenhoven, Leuven, worden in beide richtingen vernieuwd. Om te garanderen dat iedereen hier comfortabel de bus kan nemen, krijgen beide haltes een verhoogd perron. Het Sint-Reneldisplein is ingericht als Hoppinpunt, met naast de bushaltes een fietsenstalling en parkeerplaatsen. Zo kunnen weggebruikers vlot overstappen op verschillende vervoermiddelen. Alle beschikbare vervoermiddelen zijn er samengebracht op één locatie, waarbij alle informatie steeds terug te vinden is op de Hoppinzuil. Door de bushaltes te vernieuwen, verhogen we de toegankelijkheid van het openbaar vervoer gevoelig aan dit punt.

Toegankelijke bushaltes

Wegen en Verkeer werkt overal in Vlaanderen aan veiligere en comfortabelere bushaltes. Busverkeer zal in de toekomst aan de bushaltes op de rijweg stoppen om de toegankelijkheid te vergroten. We leggen overal een verhoogd perron aan, zodat in- en uitstappen makkelijker wordt voor mensen met een beperkte mobiliteit en mensen met kinderwagens. Bovendien kunnen de bussen hun halte vlotter verlaten door op de rijweg te stoppen. Ze moeten dan niet invoegen in het verkeer, wat zorgt voor meer stiptheid. Lees meer over hoe Wegen en Verkeer aan toegankelijke bushaltes werkt op deze pagina.

Over basisbereikbaarheid en Hoppin 

Basisbereikbaarheid, Hoppin gedoopt in de communicatie naar het brede publiek, is de nieuwe mobiliteitsvisie voor Vlaanderen. Met Hoppin zet Vlaanderen in op efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer voor iedereen. Combimobiliteit staat daarin centraal: het combineren van verschillende vervoermiddelen om vlot een bestemming te bereiken. Vraag en aanbod worden daarvoor op elkaar afgestemd en alle oplossingen voor het openbaar vervoer worden gebundeld onder één herkenbare naam, Hoppin. De trein, tram en bus blijven vaste waarden. Op drukke lijnen zetten we snellere en frequentere bus- en tramverbindingen in. Op minder drukke lijnen organiseren we het aanbod anders en komt er flexvervoer waarbij je vooraf een rit boekt.  Ook deelsystemen vormen een aanvulling op de bus- en tramverbindingen van De Lijn. Met een deelfiets- of wagen leg je vlot het eerste of laatste deel van je traject af. Er wordt ook rekening gehouden met het fiets- en wegennetwerk zodat je makkelijk je eigen fiets of wagen kan combineren met het openbaar vervoer.

Meer info over Hoppin: www.hoppin.be  

Timing en impact?

4 weken werken

De werken starten op maandag 16 oktober 2023 en duren volgens de huidige planning 4 weken. Om de hinder te beperken, werken we in 2 fasen en pakken we de bushaltes afwisselend aan. De verhoogde perrons zijn midden november klaar.

Beurtelings verkeer

De Sint-Jansbergsesteenweg (N253) blijft tijdens de werken open voor verkeer. 

  • Voetgangers en fietsers kunnen zonder hinder langs de werfzone passeren. 
  • Openbaar vervoer: De Lijn voorziet een tijdelijke bushalte net buiten de werfzone. Buslijnen 7, 8, 9, 395, 558, 595, 616, B5 en N8 kunnen vertraging oplopen. Raadpleeg de info aan de bushalte, plan je route via www.delijn.be/routeplanner. 
  • Gemotoriseerd verkeer kan via tijdelijke verkeerslichten beurtelings langs de werfzone rijden aan een verlaagde snelheid van 30 km/u.

Bewonersbrief

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier