Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg Hoppinpunt ‘De Wissel’ op Turnhoutsebaan

Aanleg Hoppinpunt ‘De Wissel’ op Turnhoutsebaan

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Provincie

Plaats

Weg

N12

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant in samenwerking met De Lijn de aanleg van een Hoppinpunt, aan kruispunt 'De Wissel' op de Turnhoutsebaan in Oostmalle. Dit project kadert binnen het decreet basisbereikbaarheid, waarin het principe van combimobiliteit centraal staat. Reizigers combineren hierbij verschillende vervoersmiddelen om hun bestemming te bereiken. Een Hoppinpunt is zo een knooppunt waar reizigers van het ene vervoersmiddel naar het andere kunnen overstappen.

Wat en waarom?

Turnhoutsebaan: belangrijke as voor fietsers en openbaar vervoer

De projectzone voor de aanleg van dit Hoppinpunt situeert zich ter hoogte van de bestaande bushaltes ‘Onze-Lieve-Vrouwstraat’ op de Turnhoutsebaan in Oostmalle. Hier bevinden zich twee bushaltehavens langs de rijweg, een middenstrook om af te slaan en vrijliggende betonnen fietspaden aan elke zijde. Daarnaast is er een ventweg aanwezig die toegang geeft tot een aantal publieke parkeerplaatsen.

Over basisbereikbaarheid en Hoppin 

Met Hoppinpunten zorgen we dat reizigers vlot kunnen overstappen van het ene vervoermiddel op het andere. Hier komen verschillende vervoermiddelen samen, zoals trein, bus, tram, flexbus of deelsystemen. Maar ook uw eigen wagen of fiets, en deelwagens of -fietsen. Zo zorgt Hoppin voor meer flexibiliteit in verplaatsingen en combineert u makkelijker het openbaar vervoer met uw eigen auto of fiets, of met een deelsysteem. Hoppin groeit voortdurend. De komende jaren zal het aantal Hoppinpunten gestaag blijven groeien waardoor reizigers nog makkelijker vervoermiddelen zullen kunnen combineren. Hoppin stimuleert reizigers om vervoermiddelen te combineren om zo op hun bestemming te geraken. Door te informeren en te sensibiliseren over de verschillende alternatieven voor de wagen, wil Hoppin zo duurzame verplaatsingen stimuleren.

Meer info over Hoppin

 

Malle als belangrijk busknooppunt

Malle is een belangrijk busknooppunt in de regio. In het vervoersplan 2021 van De Lijn wordt getracht alle lijnen zo op te maken dat u vlot kan reizen richting Antwerpen, Brecht, Hoogstraten, Turnhout en Herentals met een minimaal aantal overstappen. Om dit mogelijk te maken is het aanleggen van een Hoppinpunt noodzakelijk, waarbij er rekening wordt gehouden met het feit dat:

  • Meerdere bussen tegelijk kunnen halteren en parkeren op het einde van de rit;
  • De lijnen Antwerpen-Oostmalle en Brecht-Oostmalle een keerbeweging kunnen maken;
  • De reizigers vlot en veilig van de ene op de andere lijn kunnen overstappen;
  • Er voldoende ruimte is voor fietsenstallingen;
  • Er parkeerruimte is voor de reiziger (langparkeren) en voor de klanten van de lokale handelszaken (kortparkeren).

Timing en impact?

Waar staan we nu?

Voor dit project maken we een unieke verantwoordingsnota op. Deze nota bevat een uitgewerkte ontwerpschets van het nieuwe Hoppinpunt. Er wordt bekeken of er langsparkeerplaatsen moeten worden aangelegd. Indien dat het geval is, zijn grondverwervingen noodzakelijk. De timing van de volgende stappen is sterk afhankelijk van die beslissing. Zodra meer info over de timing en impact van het project is gekend, kan u deze hier terugvinden.

Online infosessie maart 2022

Om de omwonenden goed te informeren over de plannen voor het nieuwe Hoppinpunt, organiseerden we in samenwerking met De Lijn en gemeente Malle een infosessie. Tijdens de infosessie werd het ontwerp toegelicht. U kan de presentatie hieronder downloaden.

Vragen? Contacteer ons

Contact
Wegen en Verkeer Antwerpen

Contactformulier