Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg fietstunnel Fruitspoor onder Bilzersteenweg

Aanleg fietstunnel Fruitspoor onder Bilzersteenweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

N730

Benieuwd naar het Tongeren van Morgen? Duik in de Project Atlas en ontdek elk project 

AWV ontwikkelde een app waarbij u op een interactieve kaart zelf in de toekomstbeelden van de verschillende wegenprojecten in Tongeren kan stappen. U kan in detail inzoomen op elk project en de voor en na beelden in 360° vergelijken. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) bouwt een fietstunnel onder de Bilzersteenweg (N730) in Tongeren. Ter hoogte van het Fruitspoor (Groenstraat) loopt straks het fietspad onder de gewestweg door. De fietstunnel vormt dan op deze locatie een veilige kruising voor de fietssnelweg F79 Sint-Truiden - Tongeren. De Bilzersteenweg werd vernieuwd tussen de Driekruisenweg en de Driekruisenstraat, dat is zo'n 200 meter. Fluvius legde plaatselijk nieuwe rioleringen aan. 

Wat en waarom?

Situering

De N730 Bilzersteenweg verbindt als gewestweg het centrum van de stad Tongeren met buurgemeente Hoeselt en verderop Bilzen. 

Het projectgebied op de N730 situeert zich tussen de noordelijke Driekruisenweg en zuidelijke Driekruisenstraat. De fietstunnel komt in het verlengde van de zijtak Groenstraat en ligt op het traject van het Fruitspoor, de fietssnelweg F79 Sint-Truiden - Tongeren

N730 fietstunnel Tongeren

Doelstellingen

De ingreep op en onder de Bilzersteenweg beoogt enkele duidelijke doelstellingen:

  1. Meer fietsveiligheid door de aanleg van een fietstunnel onder de Bilzersteenweg en nieuwe fietspaden op de gewestweg.  
  2. Comfortabel openbaar vervoer door nieuwe, toegankelijke bushaltes op de Bilzersteenweg. 
  3. Duurzaam waterbeheer dankzij nieuwe rioleringen. 

Veilig fietsen op en onder Bilzersteenweg

Wie via de fietssnelweg F79 fietstde Fruitspoorroute, moest in Tongeren de Bilzersteenweg gelijkvloers oversteken. De fietsoversteek was met markeringen op de rijweg aangebracht. AWV wil dat fietsers er veilig en vlot kunnen oversteken en heeft daarom een fietstunnel aangelegd. Het fietspad loopt binnenkort onder de Bilzersteenweg

Om vanaf de Bilzersteenweg op het fietspad F79 te geraken, worden 2 fietsaansluitingen voorzien die het niveauverschil vanaf de gewestweg overbruggen:

  • oostelijk: ter hoogte van het Fruitspoor (Groenstraat)
  • westelijk: vanaf de aantakking Driekruisenweg. 

De fietspaden op de Bilzersteenweg worden mee vernieuwd, over zo'n 200 meter. Zo ontstaat er een veilige uitwisseling tussen recreatieve en functionele fietsroute.

N730 Tongeren - fietstunnel Bilzersteenweg ontwerp

Toegankelijke bushaltes

In de zone van de nieuwe fietspaden wordt ook de rijweg van de Bilzersteenweg over de volledige wegbreedte opnieuw geasfalteerd. Tegelijk wordt de aantakking met de Driekruisenweg aangepakt. Op de N730 komt een linksafslagstrook voor verkeer vanaf het centrum. Aan de aantakking Driekruisenstraat, aan de kant van het centrum, verandert niets. 

Belangrijk zijn de nieuwe bushaltes. Die worden verhoogd uitgevoerd zodat reizigers makkelijker kunnen op- en afstappen. De haltes worden uitgerust met een schuilhuisje en fietsenstalling. De halte voor het busverkeer richting het centrum schuift op naar de Driekruisenstraat.  

Nieuwe riolering

Rioolbeheerder Fluvius heeft de riolering plaatselijk vernieuwd. Voor de infrastructuurwerken hebben de nutsmaatschappijen hun leidingen en kabels verplaatst en vernieuwd.

Timing en impact?

Wegeniswerken klaar in mei, fietstunnel beschikbaar in de loop van het najaar

Half augustus 2022 start AWV met de bouw van de fietstunnel en de rijwegvernieuwing 

In de loop van december 2022 wordt de fietstunnel ter plaatse gebouwd en ingeschoven. Daarna volgen nog de afwerkingen van de wegenis op de Bilzersteenweg, tot eind 2023

Meer investering in veilig fietsen

Het Agentschap Wegen en Verkeer investeert steeds meer in fietsinfrastructuur. Dankzij het Vlaamse relanceplan worden extra middelen vrijgemaakt voor fietspaden langs gewestwegen. Zo krijgt het fietsnetwerk in Vlaanderen meer vorm en wordt fietsen veiliger en comfortabeler, zodat morgen nog meer mensen de fiets nemen. Meer info lees je hier.

NL_Gefinancierd_door_de_Europese_Unie_POS_ycqtyh.jpeg