Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg busbaan en ontwikkeling Hoppinpunt op Assesteenweg tussen rotonde met Industrielaan en op- en afrittencomplex E40

Aanleg busbaan en ontwikkeling Hoppinpunt op Assesteenweg tussen rotonde met Industrielaan en op- en afrittencomplex E40

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

N285

Wat en waarom?

Vlotter (bus)verkeer richting Ternat

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant de aanleg van vrije busbaan op de Assesteenweg (N285) in Ternat, tussen de rotonde met de Industrielaan en de oprit van de E40 richting Gent. De Assesteenweg is een drukke gewestweg met veel passage. Ter hoogte van het op- en afrittencomplex met de E40 staan bussen vaak stil tussen het andere autoverkeer dat aan de verkeerslichten moet wachten. Om het openbaar vervoer er vlotter te laten verlopen wordt onderzocht hoe er een vrije busbaan aangelegd kan worden op de weghelft in de rijrichting van Ternat. Wegen en Verkeer doet ook simulaties om na te gaan of er voor de doorstroming van de bussen een aangepaste verkeerslichtenregeling moet worden ingesteld.

Tip: Klik op de dubbele pijl rechtsboven om de kaart of foto volledig en groter te zien.

Ontwikkeling Hoppinpunt

Ter hoogte van de rotonde met de Industrielaan plant Wegen en Verkeer ook de aanleg van het Hoppinpunt ‘The Leaf’. Hierbij worden de bushaltes die zich vandaag ten noorden van de rotonde bevinden verplaatst naar de zuidkant van de rotonde. We leggen de haltes ook volledig toegankelijk aan, zodat iedereen vlot de bus kan nemen. Daarnaast bevat het Hoppinpunt ook fietsenstallingen en een overdekte wachtzone. Langsheen de Assesteenweg leggen we ten slotte ook nog aangepaste, comfortabele fietspaden aan.

Mogelijk onteigeningen 

Om de busbaan en het Hoppinpunt te kunnen aanleggen, zullen er mogelijke onteigeningen van privégronden noodzakelijk zijn. Momenteel is het nog niet duidelijk waar er onteigeningen nodig zullen zijn. Dat moet blijken uit het voorbereidende studiewerk. 

Waar staan we nu?

Start studie najaar 2023

Ondertussen stelde Wegen en Verkeer een studiebureau aan om aan de slag te gaan met het ontwerp. Het studiebureau heeft in het voorjaar van 2023 voorbereidend werk geleverd. Eind oktober is er een eerste startvergadering met alle partners (De Lijn, gemeente Asse en Ternat, rioolbeheerder,...) gepland. Het studiebureau kan nadien aan de slag met de opmaak van een voorontwerp. Dit duurt ongeveer een jaar lang.

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier