Overslaan en naar de inhoud gaan

Wijziging rijrichting Tongeren-centrum

Wijziging rijrichting Tongeren-centrum

Vanaf maandag 20 november 2023 tot begin januari 2024 gaat de aannemer het kruispunt van de Maastrichtersteenweg (N79) met de Elderseweg in Tongeren vernieuwen. Dat kruispunt is dan afgesloten voor alle verkeer. Daardoor rijdt het verkeer richting Tongeren-centrum in één richting via de Maastrichtersteenweg. De omleiding via Hazelereik en Elderseweg vervalt. 

De vernieuwing van de Maastrichtersteenweg (N79) verloopt volgens plan. De vernieuwde Maastrichtersteenweg wordt niet alleen een plek van doorgang, maar een bestemming waar veiligheid centraal staat.

Om het kruispunt met de Elderseweg te kunnen vernieuwen, wordt die aantakking afgesloten tot na het winters bouwverlof. Daardoor rijdt het verkeer richting Tongeren-centrum opnieuw via de Maastrichtersteenweg zelf, zonder de omleiding via Hazelereik en de Elderseweg. 

Omwille van de werken is tot het jaareinde 2023 de voetgangerstunnel onder de sporen vanaf het pleintje aan de Elderseweg afgesloten. Voetgangers volgen een korte omleiding via de Jaminéstraat en het Stationsplein.   

Kruispunt met beveiligde fietsoversteekplaatsen 

Op het kruispunt met de Elderseweg komen fietsoversteekplaatsen met middeneilanden waar fietsers veilig in twee tijden kunnen oversteken. Het pleintje tegen de sporen krijgt een groene inrichting en een fietsenstalling. Het gaat niet meer mogelijk zijn om vanaf de Maastrichtersteenweg rechtsaf te slaan naar de Elderseweg. In die weg worden fietssuggestiestroken voorzien. 

Gefaseerde werken tot najaar 2024

Daarna start de volgende fase tussen de Elderseweg en de Sint-Antoniusstraat, vervolgens tot aan Hazelereik en ten slotte tot aan de Eerste-Meistraat, zo'n 2 kilometer verder. Daar zouden de werken afgerond zijn in het najaar van 2024, mits gunstige weers- en werfomstandigheden. Door in verschillende fases te werken, proberen het agentschap en de aannemer de werken voor de omgeving te milderen. Daarover volgt later meer info. 

Meer informatie over de projecten 

Meer informatie vindt u op www.wegenenverkeer.be/tongeren