Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwingswerken in Craeybeckxtunnel (E19) gaan van start op 18 augustus

Vernieuwingswerken in Craeybeckxtunnel (E19) gaan van start op 18 augustus

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start zondagavond 18 augustus met grootschalige vernieuwingswerken in de Lode Craeybeckxtunnel (E19) in Antwerpen. De tunnel krijgt ledverlichting, een nieuw ventilatiesysteem en de hoog- en laagspanningsinstallatie krijgt een volledige opknapbeurt. De werkzaamheden vinden uitsluitend ’s nachts plaats. Als alles vlot verloopt, steken beide tunnelkokers tegen juli 2025 in een nieuw kleedje.

De bouw van de 1,6 kilometer lange Craeybeckxtunnel dateert uit 1981 en grondige vernieuwingswerken zijn dus noodzakelijk. “Om de verkeersveiligheid te waarborgen en de tunnel toekomstbestendig te maken, renoveert AWV onder meer de ventilatie en de volledige hoog- en laagspanningsinstallatie. Een andere, meer zichtbare vernieuwing is de volledige vervanging van de verlichting. De oude natriumlampen maken plaats voor duurzame ledverlichting. Daarmee laat het agentschap de energie- en onderhoudskosten aanzienlijk dalen. De werkzaamheden zijn goed voor een investering van 9,5 miljoen euro inclusief btw en kaderen in de grootschalige renovatie van Vlaamse snelwegtunnels,” aldus de uittredende Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Tunnel ‘s nachts in één richting dicht

De werken vinden uitsluitend plaats tijdens weeknachten, van zondagavond tot vrijdagochtend, telkens van 20.00 tot 06.00 uur. AWV start zondagavond 18 augustus in de tunnelkoker richting Antwerpen. Verkeer op lange afstand wordt aangeraden de E19 in de buurt van de Craeybeckxtunnel te vermijden en rijdt via de A12. Op korte afstand geldt een omleiding via afrit Wilrijk [6] - Krijgsbaan (R11) richting de N177/A12. Vanaf februari 2025 start AWV in de tunnelkoker richting Brussel. Dan loopt de omleiding richting de E19 via de Boomsesteenweg (N177) - R11. Als alles vlot verloopt, zijn alle werkzaamheden afgerond tegen juli 2025.

Opgelet! Omrijden via Elisabethlaan (N173) geen optie

Het is tijdens de zomerperiode niet mogelijk om via de Elisabethlaan (N173) de oprit naar de R1 te nemen of richting Antwerpen-centrum te rijden. De N173 loopt namelijk dood op het kruispunt met de Grotesteenweg (N1) wegens de werkzaamheden aan de Mechelsebrug en het Singelkruispunt. AWV roept weggebruikers op om steeds de officiële omleidingen te volgen.

Meer informatie

De timing is onder voorbehoud van gunstige werfomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. Informatie over de actuele verkeershinder is steeds terug te vinden op de website van het Vlaams Verkeerscentrum via www.verkeerscentrum.be. Actuele info over tunnelsluitingen kan u raadplegen via de kalender van de tunnelsluitingen. Meer informatie over de werken vindt u via wegenenverkeer.be/antwerpen.