Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiliger oversteken aan kruispunt Brainestraat-Duivenstraat met Naamsesteenweg in Oud-Heverlee

Veiliger oversteken aan kruispunt Brainestraat-Duivenstraat met Naamsesteenweg in Oud-Heverlee

Vanaf 15 november werkt Wegen en Verkeer aan veilige voetgangers- en fietsoversteekplaatsen op de Naamsesteenweg aan het kruispunt met de Brainestraat en Duivenstraat in Oud-Heverlee. “Het kruispunt ligt op een belangrijke schoolroute tussen Oud-Heverlee en Leuven. De aanpassingswerken aan de fietspaden en de bushaltes met de nieuwe fiets- en voetgangersoversteek ter hoogte van het kruispunt dragen bij tot meer verkeersveiligheid en comfort voor schoolgaande jeugd.  Dankzij een investering van de relance in Vlaams-Brabant voor schoolroutes van 75000 euro wordt dit versneld en kan dit in het verlengde van de werken op de Naamsesteenweg in Heverleebos uitgevoerd worden.”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

De huidige omleiding voor doorgaand verkeer en fietsers op de Naamsesteenweg wordt met een kleine maand verlengd tot aan de Kerstvakantie, zodat er aan deze tweede werfzone even vlot kan doorgewerkt worden en er geen twee keer hinder moet zijn.

> Overzichtskaart met de huidige werfzones en verbeteringen

Verbeteringen in het voordeel van fietsers, voetgangers en het openbaar vervoer 

Tussen 15 november en 23 december werkt de aannemer op de Naamsesteenweg met het kruispunt Duivenstraat en Brainestraat in Blanden (Oud-Heverlee).  

Beide haltehavens ‘Blanden Vaalbeek’ worden omgevormd naar een bushalte met een verhoogd perron waarbij de bus op de rijweg stopt en het fietspad achter de bushalte aangelegd wordt. Daardoor kan de bus stipter rijden en worden conflicten tussen fietsers en reizigers van de Lijn vermeden. 

Ter hoogte van het kruispunt wat verderop worden er veilige fiets- en voetgangersoversteken gemaakt en worden de fietspaden mee vernieuwd van aan ‘Total’ tot aan de grens met Leuven waar het project van de vernieuwing op grondgebied van Leuven volop bezig is. Scholieren en werknemers die de bus of de fiets nemen tussen Leuven en Blanden zullen na de werken een stuk veiliger hun weg kunnen verder zetten.



Omleiding voor doorgaand verkeer en fietsers blijft in voege tot kerstvakantie

De werken aan de fietspaden en de rijweg op de Naamsesteenweg op het grondgebied van Leuven zijn gestart op 27 september. In de loop van de maand augustus nam Fluvius de huidige straatverlichting langs dit stuk van de Naamsesteenweg in Heverleebos weg. Na 15 november blijft de Naamsesteenweg dan ook afgesloten, zodat de nieuwe verlichting op een veilige manier op het hele stuk kan geïnstalleerd worden.  Op de Naamsesteenweg is sinds 27 september geen fietsverkeer of autoverkeer mogelijk tussen parking Arboretum en het kruispunt met Duivenstraat.

De tweede werfzone op de Naamsesteenweg aan het kruispunt met de Duivenstraat en Brainestraat op het grondgebied van Oud-Heverlee, wordt mee uitgevoerd binnen het bestaande omleidingsplan voor doorgaand verkeer. Autoverkeer tussen Leuven en Oud-Heverlee blijft een extra maand gebruik maken van de Expresweg (N25) en de op- en afrittencomplexen van de E40 en de E314.