Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilige, verlichte fietsoversteekplaats op Diestersteenweg

Veilige, verlichte fietsoversteekplaats op Diestersteenweg

Het Agentschap Wegen en Verkeer start maandag 13 november 2023 met wegenwerken op de Diestersteenweg (N716). Op zo’n 100 meter voor en na de oversteek - op de grens tussen Nieuwerkerken en Sint-Truiden - wordt openbare wegverlichting met vleermuisvriendelijke eigenschappen geïnstalleerd. Ook de fietsoversteekplaats wordt voorzien van verlichting en veiliger ingericht. Deze aanpassingen zullen de veiligheid van actieve weggebruikers verhogen. De werken duren tot eind november.

Vernieuwing en verbreding fietszone

De fietsinfrastructuur aan de oversteek wordt verbreed en vernieuwd. Hiervoor gebeuren er langs beide zijden ook enkele aanpassingen aan de gracht en beek. Er komen o.a. nieuwe leuningen en kopmuren tegen valgevaar. Het fietspad krijgt plaatselijk een nieuwe asfaltlaag met bijhorende markeringen en oneffenheden worden weggewerkt zodat fietsers veilig de oversteek kunnen bereiken. Waar nodig wordt ook de fundering vervangen.

Vleermuisvriendelijke straatlampen 

In de oversteekzone komt speciale amberkleurige verlichting langs de weg. Die verlichting hindert vleermuizen, die vooral in het donker actief zijn, niet in hun bioritme. De fietsoversteek wordt ook uitgerust met diervriendelijke verlichting en een duidelijk zichtbare verlichtingspaal. Enkel wanneer fietsers naderen bij schemering of in het donker, worden de sensoren van de nieuwe verlichtingsinstallaties automatisch geactiveerd en springen de lichten enkele minuten aan. Deze lampen houden maximaal rekening met de vleermuizen die in de omgeving van natuurgebied Kelsbroek vertoeven.

Minderhinder-maatregelen: beurtelings verkeer, fietsomleiding

Vanaf 20/11 kan verkeer op de Diestersteenweg in beide richtingen vertraagd en beurtelings doorrijden met tijdelijke verkeerslichten. Fietsers volgen een lokale omleiding via Kelsbeek - Terbeek. De voorbereidende werken aan de wegverlichting verlopen doorgaans in de bermen, met beperkte hinder op het fietspad. Dat geldt ook voor de afwerking en aansluiting van de lampen.
 

Weersgevoelig

De huidige planning van de werken werd opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen.

 

Alle informatie over dit project