Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe wegverlichting en veilige fietsoversteekplaats op Diestersteenweg

Nieuwe wegverlichting en veilige fietsoversteekplaats op Diestersteenweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Provincie

Weg

N716

Wat en waarom?

Vernieuwing en verbreding fietszone

De fietsinfrastructuur aan de oversteek, op de grens tussen Nieuwerkerken en Sint-Truiden, wordt verbreed en vernieuwd. Hiervoor gebeuren er langs beide zijden ook enkele aanpassingen aan de gracht en beek. Er komen o.a. nieuwe leuningen en kopmuren tegen valgevaar. Het fietspad krijgt plaatselijk een nieuwe asfaltlaag met bijhorende markeringen en oneffenheden worden weggewerkt zodat fietsers veilig de oversteek kunnen bereiken. Waar nodig wordt ook de fundering vervangen.

Exacte locatie

 

Amberkleurige straatlampen en verlichte oversteek

Zo’n 100 meter voor en na de oversteek komt er speciale amberkleurige verlichting langs de weg. Die verlichting hindert vleermuizen, die vooral bij schemer en in het donker actief zijn, minder in hun bioritme. De fietsoversteek wordt ook uitgerust met diervriendelijke verlichting en een duidelijk zichtbare verlichtingspaal. Enkel wanneer fietsers naderen bij schemering of in het donker, worden de sensoren automatisch geactiveerd en springen de lichten enkele minuten aan. Deze installaties houden maximaal rekening met vleermuizen die in natuurgebied Kelsbroek vertoeven. Verlichting op het traject zal de veiligheid en zichtbaarheid verbeteren.

Vleermuizen zijn gevoelig voor lichtverstoring bij hun verblijfplaatsen, op de vliegroutes en in het jachtgebied. Vooral straatverlichting kan leiden tot pijnlijke verblinding bij deze beschermde nachtdieren. Het blauwe en ultraviolette licht dat gewone straatlantaarns uitstralen, nemen vleermuizen zeer sterk waar. Elke keer dat vleermuizen licht tegenkomen, verliezen ze hun aanpassing aan het donker. Het omschakelen naar licht gaat in een fractie van een seconde, aanpassen aan het donker duurt veel langer. Dat stoort onder andere de oriëntatie en de effectiviteit van het jagen bij de vleermuis.

Er is gekozen om de lichthinder voor vleermuizen in deze groene omgeving aanzienlijk te beperken door het gebruik van amberkleurige UV-vrije ledarmaturen met lichtmasten van maximaal 6.3 meter hoog en een meer afgebakende lichtinval. Het licht wordt dan vooral gericht naar het fietspad en de rijweg, waardoor er minimaal licht verstrooid wordt naar het natuurgebied. De lichten zijn standaard gedoofd zodat de beschermde vleermuizen niet onnodig gestoord worden.

Timing en impact?

Timing van de werken

De werken verlopen in meerdere fases:

  • 13/11 starten de voorbereidende kabelwerken, boringen en installaties van verlichtingspalen.
  • Bij een optimale waterstand van de Kelsbeek, volgen de werken aan de fietsoversteek, deze duren ongeveer 1,5 week. Dit is gepland vanaf 13 mei 2024.
  • De afwerking en aansluiting van de verlichting volgen nadien.

Opgelet: asfalt- en wegenwerken zijn weersgevoelig. De planning kan steeds wijzigen.

Welke hinder kunt u verwachten?

Tijdens de werken gelden er tijdelijke minderhinder-maatregelen. Zo kan de aannemer veilig werken en beperken we de hinder voor de weggebruiker.

De werken aan de wegverlichting verlopen doorgaans in de bermen, met beperkte hinder op het fietspad. 

Voor de werken aan de oversteek kan verkeer op de Diestersteenweg in beide richtingen vertraagd en beurtelings doorrijden met tijdelijke verkeerslichten. Fietsers volgen zowel tijdens als na de werkuren een lokale omleiding via Kelsbeek - Terbeek.

Vragen? Contacteer ons

Contact
Wegen en Verkeer Limburg
Telefoon
011 74 23 00

Contactformulier