Studie naar herinrichting Turnhoutsebaan (N12) in Borgerhout gaat van start
Met de aanstelling van een consortium komt de studie voor de definitieve herinrichting van de Turnhoutsebaan (N12) in Borgerhout dichterbij. Het consortium dat de opdracht uitvoert, bestaat uit studiebureau Tractebel, participatiebureau Endeavour en een ontwerpteam van 51N4E. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt tijdens de studie met een participatietraject voor buurtbewoners, verenigingen, scholen en handelaars, zodat hun ideeën mee in het onderzoek verwerkt kunnen worden.
“We moeten de verkeersveiligheid voor de actieve weggebruiker op de Turnhoutsebaan in Borgerhout absoluut verhogen. Dat doen we met een grondige herinrichting van gevel tot gevel en de aanleg van volwaardige fietsvoorzieningen. Voor die realisatie is als eerste stap een grondig studietraject noodzakelijk. Ik ben dan ook verheugd dat het onderzoek uit de startblokken kan schieten, met de aanstelling van het studieconsortium. Dat doet het AWV ook in nauwe samenwerking met stad Antwerpen, De Lijn, water-link i.s.m. Aquafin en de buurtbewoners”, vertelt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.
Heraanleg van gevel tot gevel
Concreet onderzoekt de studie een volledige heraanleg van de Turnhoutsebaan, over een afstand van ongeveer 1,2 km binnen de Singel, tussen de kruispunten met de Kerkstraat en de Noordersingel (R10). De herinrichting moet de weg maximaal conflictvrij maken. In de zomer van 2022 werd de N12 reeds omgevormd tot fietsstraat, als tussentijdse quick win. Een maatregel die AWV snel en op korte termijn kon uitvoeren om de fietsveiligheid en oversteekbaarheid voor de actieve weggebruiker te verbeteren, in afwachting van een volledige herinrichting.
Brede inspraakronde voor buurtbewoners en handelaars
AWV zet met de studie volop in op co-creatie en voorziet een uitgebreid participatietraject voor alle betrokkenen, buurtbewoners, en handelaars op en rond de Turnhoutsebaan. Tijdens dat traject worden bekommernissen, gevoeligheden, suggesties en ideeën verzameld. Die worden vervolgens mee verwerkt in een startnota. Doorheen de studie koppelt AWV de ontwerpen regelmatig terug naar de bevolking, waarna ze aangepast en verfijnd worden.
Verdere stappen
Het studie- en participatietraject dat in 2023 van start gaat, resulteert uiteindelijk in een voorontwerp. In het vervolgtraject maakt AWV een omgevingsvergunning op, en wordt het ontwerp verder uitgewerkt tot een aanbestedingsdossier. De werken starten naar alle waarschijnlijkheid ten vroegste in 2026. Dat geeft AWV een brede marge om een volwaardig co-creatief participatietraject op te zetten.
Meer info
De meest recente informatie over de herinrichting van de Turnhoutsebaan is steeds te vinden op de projectwebsite. Wie wenst, kan zich via die weg ook abonneren op de digitale nieuwsbrief om zo op de hoogte te blijven van de volgende stappen.