Overslaan en naar de inhoud gaan

Startschot renovatie Beverentunnel (R2) gegeven

Startschot renovatie Beverentunnel (R2) gegeven

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft vandaag, maandag 15 juli, het officiële startschot voor de totaalrenovatie van de Beverentunnel (R2) gegeven. De tunnelkoker richting Gent is gesloten sinds zondagavond 14 juli. Richting Nederland blijft doorgaand verkeer mogelijk. Als alles vlot verloopt, steekt de tunnel tegen de nazomer van 2025 volledig in een nieuw kleedje.

De Beverentunnel (R2) maakt deel uit van een van de belangrijkste economische aders in het Antwerpse havengebied. Per jaar rijden er tot 4,75 miljoen voertuigen door de tunnelkokers. Gezien de stijgende hoeveelheid verkeer en de huidige standaarden op vlak van veiligheid, technologie en duurzaamheid, zijn belangrijke aanpassingen aan deze infrastructuur noodzakelijk. Stap voor stap werkt AWV aan de modernisering van haar kunstwerken (bruggen en tunnels) en het veiliger maken van het wegennet. Ik ben dan ook tevreden dat de Beverentunnel als volgende aan de beurt is en dat we gestart zijn met deze totaalrenovatie”, vertelt Kathy Vandenmeersschaut, administrateur-generaal van het Agentschap Wegen en Verkeer. 

Metamorfose Beverentunnel

Zowel structureel, visueel als tunneltechnisch verandert er heel wat in de tunnel. Het gaat over zichtbare aanpassingen tot minder zichtbare veranderingen. Zo vervangt AWV het wegdek, de verlichting en moderniseert ze het uitzicht van de tunnelmonden. Daarnaast krijgt de tunnel een volledig nieuw ventilatiesysteem en wordt de vluchtroute aangepast. De dienstgebouwen worden gerenoveerd en het agentschap stoomt de tunnel klaar voor de uitdagingen op het vlak van klimaat en energie. Er komt een zonnepanelenpark op een groenzone aan de noordzijde van de tunnel. Daarnaast zuivert een waterzuiveringsinstallatie per dag 3.600.000 liter opgepompt grondwater. Het opgevangen regenwater wordt teruggevoerd naar de beschermde orchideeën op en rondom de tunnel.

"Als lid van aannemersconsortium TM Bever zijn we verheugd mee te werken aan de renovatie van de Beverentunnel. De uitstekende samenwerking tussen de partners, gecombineerd met duidelijke en transparante communicatie, zal leiden tot de succesvolle realisatie van dit vitale infrastructuurproject. We danken het Agentschap Wegen en Verkeer voor hun vertrouwen en kijken ernaar uit om een moderne, toekomstbestendige tunnel op te leveren die de mobiliteit in en rond Antwerpen en de haven zal waarborgen”, vertellen Koen De Mey, projectdirecteur van TM Bever en Annick Martin, Managing Director van BESIX Unitec.

Tunnelkoker richting Gent afgesloten

De voorbije maanden werkten AWV en het aannemersconsortium intensief aan de omleidingsroute die van kracht is. Om daar de verkeersveiligheid en doorstroming te waarborgen, werden tien maatregelen geïmplementeerd. De omleidingsweg is volledig afgewerkt sinds maandagochtend 8 juli en werd gedurende één week uitvoerig getest. Op de weg staan ook camera’s zodat het Vlaams Verkeerscentrum alles goed in de gaten kan houden. Sinds afgelopen nacht, 14 op 15 juli, is de tunnelkoker richting Gent afgesloten en rijdt alle verkeer via de aangepaste route. AWV monitort de situatie op en rond de Beverentunnel dagelijks en zal bijkomende bijsturingen doen indien nodig. Richting Nederland kan verkeer gedurende de volledige periode van de werken steeds door de tunnel rijden.

Werken duren minstens één jaar

Onder voorbehoud van gunstige werfomstandigheden werkt AWV zes maanden per tunnelkoker. Na de renovatie voert de aannemer nog veiligheidstesten uit. Het einde van de renovatie is momenteel voorzien in de nazomer van 2025.

Meer informatie

De meest actuele informatie over de verkeerssituatie is steeds terug te vinden via de website van het Vlaams Verkeerscentrum. Alle info over de werken staat op de website wegenenverkeer.be/beverentunnel.